Smanjenje saobraćaja u istorijskom centru Dubrovnika

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Dubrovnik je pokrenuo postupak nabavke opreme potrebne za uspostavljanje zone smanjenja saobraćaja oko istorijskog centra grada. Predstavlja se tehničko i saobraćajno-tehnološko rešenje, a prva faza implementacije, koja će se odnositi na turističke autobuse i privatne automobile (8+1), očekuje se već u nadolazećoj turističkoj sezoni.

Postavljanjem opreme koja uključuje video nadzor na početku Zagrebačke ulice, na Boninovu i u Ulici Druge dalmatinske brigade omogućiće se automatska provera vozila i osigurati dalji postupak prema vozilima koja nemaju kupljen i rezervisan termin, odnosno prema vozilima koja se izvan rezerviranog termina nađu u navedenoj zoni ili se na Pilama ili Pločama zadrže duže od dozvoljenog vremena.

U prvoj fazi instaliraće se sva potrebna oprema nužna za primenu konačnog rešenja, za koje se planira implementacija 2021. godine, i uključivaće i privatne automobile, odnosno kroz zonu oko istorijskog centra moći će da prođu samo vozila sa povlašćenim kartama za parking.

Uspostavljanjem zone smanjenja saobraćaja oko istorijskog centra grada i ostalim saobraćajnim rešenjima koja Dubrovnik uvodi postići će se sistemsko upravljanje saobraćajnim sistemom i njegov razvoj, a pre svega doći će do značajnog rasterećenja saobraćaja oko istorijskog centra.

Izvor: Grad Dubrovnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti