Izumrla jedna od najvećih i najstarijih slatkovodnih riba

Foto: Wikipedia/Alneth

Kineska veslonosa (Psephurus gladius) je pripadala drevnoj vrsti riba za koju se smatralo da je preživela nezamislive promene na Zemlji još od razdoblja rane jure i uspela je da nadživi mnoge izumrle vrste.

Ovaj pravi div među slatkovodnim ribama koji je nastanjivao reku Jangcejang, najdužu reku Azije i treću najdužu na svetu, u Kini je dobio nadimak „kralj slatkovodne ribe“. Prema tvrdnjama kineskih, čeških i britanskih naučnika koji su objavili studiju u časopisu „Science of the Total Environment“, nestanak ove vrste gotovo je isključivo uzrokovan ljudskim aktivnostima – gradnjom brana i intenzivnim ribolovom. Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) je od 1996. godine kinesku veslonosu klasifikovao kao „kritično ugroženu“, a poslednji put je uočena 2003. godine.

Nestanak ove vrste najbolje ilustriruje stanje reke Jangcejang i potrebu očuvanja njene faune. Čak 140 vrsta ove reke smatra se kritično ugroženima, a suočena s vrlo izvesnom mogućnošću izumiranja velikog broja vrsta, kineska vlada je 1. januara 2020. proglasila desetogodišnju zabranu na komercijalni ribolov u reci. Ostaje da se vidi hoće li to biti dovoljno za spas vrsta s obzirom na trenutnu situaciju.

U studiji se navodi da je izumiranje kineske veslonose uzrokovano ljudskim aktivnostima, ponajviše gradnjom brana i intenzivnim ribolovom. Naime, još tokom sedamdesetih godina prošlog veka na reci se u proseku lovilo 25 tona ribe godišnje, no naučnici su zaključili da je brana Gezhouba, sagrađena na reci Jangcejang, 1981. godine, u izumiranju ove vrste ipak odigrala najveću ulogu. Izgradnjom ove brane veslonosa je odsečena od svojih uzvodnih mrestilišta koji su otkriveni krajem sedamdesetih. Istraživači su takođe proučavali postojeće podatke o pojavama ove vrste i otkrili da je između 1981. i 2003. godine zabeleženo ukupno 210 pojava, i to uglavnom uzvodno od brane Gezhouba. Istraživači stoga smatraju da je vrsta funkcionalno izumrla 1993. godine i u studiji naglašavaju hitnu potrebu očuvanja ugroženih vrsta reke Jangcejang i njenih pritoka.

Foto: Wikipedia/Andrew Hitchcock

„S obzirom na to da je slatkovodna kineska veslonose uz američku bila jedna od dve postojeće vrste riba iz reda Acipenseriformes, izumiranje tako jedinstvene vrste predstavlja neoprostiv gubitak“, rekao je koautor studije Kuvej Vej. Vej je uz pomoć istraživača Češke akademije nauke i Univerziteta u Kentu istraživanje sproveo tokom 2017. i 2018. godine, što je bio poslednji pokušaj pronalaska ove vrste. Međutim, nakon završetka istraživanja u celom slivu reke Jangcejang, istraživači su identifikovali 332 vrste riba, od kojih nijedna nije bila kineska veslonose. Ivan Jarić, koautor studije i biolog s češkog Instituta za hidrobiologiju rekao je kako postoji „sve manje mogućnosti za očuvanje vrsta u slivu reke Jangcejang i da će se njihovo izumiranje nastaviti, jer su mnoge druge vrlo ugrožene vrste verojatno već prešle tačku s koje više nema povratka.“

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti