Slovenija pojednostavljuje regulativu za solarne projekte

Foto-ilustracija: Unsplash (Jeroen van de Water)

Uredba o obnovljivim izvorima energije, koju je pripremilo Ministarstvo prirodnih resursa i prostora Slovenije, a usvojila Vlada, predstavlja značajan korak prema pojednostavljivanju i unifikaciji pravila za postavljanje solarnih elektrana unutar naseljenih mesta cele zemlje, što je bitno olakšavajući korak.

Uredba omogućava da se solarni paneli postavljaju na zemljišta koja su već u opštinskim prostornim planovima označena kao građevinska, čime se izbegava potreba za izmenama tih planova kada je reč o postavljanju solarnih elektrana. To praktično znači da opštine više ne moraju da prilagođavaju svoje prostorne planove specifično za solarne projekte, već se stvaraju brži uslovi za početak radova.

Jože Novak, ministar prirodnih resursa i prostora, ističe kako Uredba ne menja postojeće procedure za dobijanje građevinskih dozvola, već samo pojednostavljuje procese unutar već uređenih građevinskih zona. 

Pročitajte još:

S druge strane, Zakon o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, koji je izradio Ministarstvo zaštite okoline, klime i energetike Slovenije, već je raspravljalo i ustanovilo obavezno postavljanje fotonaponskih uređaja na krovove novogradnje i parkirališta veća od 1.000 m², što je takođe jednostavnije uz efikasnije procedure. 

Uvođenjem jedinstvenih pravila i podsticaja na državnom nivou, olakšava se proces planiranja i realizacije projekata, čime se podupire brži razvoj infrastrukture za obnovljive izvore energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti