Slovenija donela uredbu za podsticanje vetroenergije u opštinama

Foto-ilustracija: Unsplash (Xin)

U Sloveniji je usvojena uredba koja se tiče razvoja vetroenergije. Iako Slovenija razvija obnovljivu energiju, uredba ima za cilj promovisanje postrojenja za proizvodnju energije vetra kroz sistem jednokratnih finansijskih nadoknada namenjenih opštinama, s obzirom da su ovakvi projekti imali manje podrške među lokalnim zajednicama. Nudeći im finansijski podsticaj, zemlja teži da podrži opštine u uspostavljanju vetroparkova i drugih projekata, kako bi se i njihov broj u državi povećao.

Naknada se dodeljuje opštinama nakon izdavanja građevinske dozvole za vetropark ili pojedinačni vetrogenerator, i dodeljuje se u odnosu na instalisani kapacitet postrojenja. Za postrojenja sa kapacitetom od jedan megavat (MW) ili više, naknada iznosi 200.000 evra po MW. Postrojenja sa kapacitetom manjim od 1 MW ne mogu se kvalifikovati za ovaj podsticaj. Iznos koji će biti dodeljen proporcionalan je instalisanoj snazi, što je detaljno određeno u okviru uredbe, navodi se u saopštenju Vlade Slovenije.

Pročitajte još:

Sredstva za ovu inicijativu obezbeđena su iz fondova namenjenih podršci obnovljivim izvorima energije, čime se dodatno podstiče prelazak na zelenu energiju, samo što se ovom prilikom akcentuje vetar kao obnovljivi izvor. 

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonny Clow)

U slučajevima kada vetroparkovi ili druga postrojenja zahvataju teritorije više opština, što je čest slučaj sa velikim vetroparkovima, naročito unutar zemalja izdeljenih na veći broj opština, svaka od njih ima pravo na deo naknade – proporcionalno kapacitetu instaliranih generatora unutar granica svake opštine.

Trenutni trendovi u Sloveniji, kada su u pitanju OIE, prati geografiju zemlje, koja pruža hidropotencijal, zbog čega se Slovenija prventveno oslanja na vodu kao obnovljivi izvor. Potom sledi solarna energija koja je sve popularnija, naročito kada su u pitnaju paneli na krovovima, što je privlačno pojedincima, dok su vetroparkovi slabo zastupljeni i relativno su novija pojava za energetski miks ove zemlje iz više razloga, između ostalog, prostor, palniranje, procena uticaja, jeste nešto što otežava napredak ovog vida OIE, zbog čega ovakve mere teže da ga popularizuju. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti