Vetroelektrana Kostolac obezbediće novih 66MW zelene energije

Foto: Emilija Jovanović

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, razgovarala je sa predstavnicima kompanije Siemens Energy Serbia i Elektroprivrede Srbije A.D. o napretku realizacije projekta vetroparka Kostolac.

„Neophodno je da zajedno pratimo utvrđenu dinamiku kako bismo u skladu sa rokovima izgradili ovaj vetropark i povezali ga na mrežu što pre naredne godine, ako ne i ranije. U toku su pripremni radovi, dok postavljanje vetrogeneratora očekujemo tokom leta. Vetropark će imati 20 vetroturbina koje će snabdevati električnom energijom oko 30.000 domaćinstava i biće prvi proizvodni kapacitet Elektroprivrede Srbije iz obnovljivih izvora energije što će energetskom sistemu obezbediti novih 66 MW zelene energije’’, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je ukazala da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je u strateškim dokumentima utvrdila da će do 2030. godine dobijati 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Pročitajte još:

„Srbija je zemlja sa izuzetnim solarnim i vetropotencijalom koje treba da iskoristimo na najbolji mogući način u energetskoj tranziciji. Realizacijom investicija u OIE omogućavamo više zelenih megavata i smanjujemo zavisnost od fosilnih goriva. Do kraja decenije, investicijama javnog i privatnog sektora, plan nam je da obezbedimo ukupno 3,4 GW zelene energije i veoma je važno da EPS nastavi da bude deo ovog procesa“, rekla je ona.

Izgradnja vetroparka Kostolac finansira se sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan EU od 30 miliona evra i bespovratnim sredstvima i kreditom KfW-a od 81,8 miliona evra dok Vlada Republike Srbije, odnosno EPS, doprinosi sa 32,2 miliona evra.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti