WWF poziva sve gradove i mesta da se uključe u akciju sat za planetu Zemlju

Foto: WWF Adria

U subotu, 23. marta u 20.30 časova po lokalnom vremenu, Sat za planetu Zemlju, jedna od najvećih svetskih inicijativa za očuvanje prirode i životne sredine, ponovno će okupiti ljude širom sveta kako bi pokazali svoju ljubav, ali i zabrinutost zbog stanja u kom je planeta. Iz WWF Adrije pozivaju sve gradonačelnike da u svom gradu u subotu u 20.30 časova isključe dekorativnu rasvetu na prepoznatljivim znamenitostima i na taj način se i ove godine uključe u akciju.

Kako klimatska kriza preti svim građanima sveta, svetska biološka raznovrsnost smanjuje se neviđenom brzinom, a oko milion vrsta je pod pretnjom izumiranja. Iz tog razloga je WWF kao najveći svetski pokret za očuvanje planete, usmeren na mobilizaciju pojedinaca, preduzeća i vlada da budu deo razgovora i pronalaska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Kako se navodi u saopštenju, cilj ove akcije je da podsetimo ljude na ono što svi znamo i osećamo, ali često zaboravljamo, a to je da je čovek samo mali deo prirode. Da bismo sačuvali zdrav i prosperitetan život ljudi, moramo da čuvamo biljni i životinjski svet.

Pročitajte još:

„Kao i prethodnih godina, želja nam je poslati u svet lepu razglednicu Hrvatske koja će pokazati središta naših gradova bez uključene dekorativne rasvete. Dubrovačke zidine kao i Dioklecijanova palača dve su UNESCO-ve znanosti koje se već godinama pridružuju ukupno tridesetak svetskih znamenitosti UNESCO-ve baštine koje sudeluju u akciji, zbog čega se nadamo da će se isto dogoditi i ove subote“, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije.

Iako je počeo samo kao simbolični događaj gašenja svetla u Sidneju 2007. godine, Sat za planetu Zemlju danas obeležava više od 190 zemalja i teritorija.

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti