Zbog čega je važno unaprediti energetsku efikasnost u afričkim zemljama

Foto-ilustracija: Freepik (BiZkettE1)

Populacija u Africi raste brže nego u bilo kojem drugom regionu u svetu, usled čega se očekuje da će do 2030. godine potražnja za električnom energijom porasti za 75 odsto. Zbog toga, kako bi se osiguralo da Afrika bude održiva potrebno je da se do 2030. godine obezbedi univerzalan pristup modernim energetskim uslugama – preciznije, ubrzanje trenutnog napretka za tri puta, navodi Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

U tom cilju, IEA je u Najrobiju održala nedelju obuke o politici energetske efikasnosti u afričkim zemljama u razvoju, koju su podržali Ministarstvo energetike i nafte Kenije, kao i Afrička razvojna banka (AfDB). Događaj je okupio oko 200 kreatora politike i energetskih stručnjaka sa celog kontinenta. Tom prilikom je istaknuto da energetska efikasnost igra i dalje ključnu ulogu u unapređenju životnog standarda širom sveta, a ujedno doprinosti značajno i klimatskim ciljevima.

Kako se navodi, Kenija je ostvarila snažan napredak u razvoju obnovljive energije i pristupa električnoj energiji, gde su OIE činile gotovo 90 odsto energije koja se proizvela i potrošila u 2021. godini. Kako se ističe, pristup električnoj energiji je udvostručen u period od 2013. do 2022. godine i to sa 37 na 75 odsto. Upravo zbog porasta, čiji trend se nastavlja, primena energetske efikasnosti vrlo je značajna.

Pročitajte još:

Nedelja obuke deo je IEA Programa energetske efikasnostu u zemljama u razvoju. Kroz ovaj program IEA sarađuje sa šest najvećih svetskih ekonomija u razvoju na unapređenju energetske efikasnosti. Podaci pokazuju da Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko i Južna Afrika zajedno troše oko jedne trećine svetske energije, a predviđanja su da će porasti na 40 odsto.

Ova saradnja ima pet ključnih načina realizacije. Podrška razvoju politike podrazumeva fokusiranje na svakodnevne potrebe službenika koji su odgovorni za sprovođenje politika energetske efikasnosti. Tu su i tematske radionice koje okupljaju zvaničnike i stručnjake iz više zemalja kako bi se istražile specifične teme. Obuka o politiki čini grupnu obuku takođe za zvaničnike i buduće lidere, a tu su i vebinari koji omogućavaju pristup brojnim stručnjacima. Na kraju postoje i onlajn obuke za samostalno učenje o indikatorima energetske efikasnosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti