Slovenija – osnivanje konzorcijuma za razvoj vodoničnog ekosistema iz niskougljeničnih izvora

Foto-ilustracija: Freepik (bugphai)

U Sloveniji je osamnaest kompanija, organizacija i opština potpisalo ugovor o konzorcijumu za uspostavljanje i razvoj vodoničnog ekosistema iz izvora sa niskim sadržajem ugljenika.

Različiti kriterijumi pokazuju da je sadržajno i kompetentno ovo najjači konzorcijum ikada osnovan u ovog zemlji.

Kako se navodi na sajtu opštine Ajdovščina koja je deo konzorcijuma, Slovenačko-japanski poslovni savet, Inženjerska akademija Slovenije i ELES formiraju konzorcijum zainteresovanih strana kako bi se ubrzalo uvođenje vodonika kao održivog goriva budućnosti, a on okuplja više od 6.500 stručnjaka iz oblasti kao što su elektrotehnika, transport, životna sredina, industrija nafte i gasa, automobilska industrija, mašinstvo i druge.

Neki od glavno postavljenih ciljeva jesu postavljanje prvih postrojenja za proizvodnju vodonika, testiranje tehnologija za skladištenje, prenos i distribuciju vodonika, korišćenje vodonika u industrijskim procesima, za proizvodnju toplotne ili električne energije, kao i njegovo korišćenje u logistici i javnom prevozu.

Pročitajte još:

Konzorcijum će na početku identifikovati povremeni skup potencijalnih projekata koji mogu da se implementiraju na odgovarajuće koordinisani način u tehnološkom partnerstvu, a postaviće se i temelji integrisanog ekosistema vodonika sa niskim sadržajem ugljenika u Sloveniji.

Napore na polju međusektorske integracije podržala su i ministarstva Slovenije i to Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, Ministarstvo životne sredine, klime i energetike, Ministarstvo spoljnih poslova i energetike. privrede, turizma i sporta i Ministarstva visokog obrazovanja, nauke i inovacija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti