Radinac dobio automatsku mernu stanicu vazduha

Foto-ilustracija: Unsplash (Ria Puskas)

U naselju Radinac u neposrednoj blizini Železare u Smederevu počela je s radom automatska merna stanica vazduha, koju je donirala kompanija „HBIS Srbija“. Na stanici, čija je vrednost 12 miliona evra, pratiće se i meteorološki podaci, a ostaće i manuelna merenja suspendovanih čestica kako bi se i dalje analizirala prisutnost teških metala u njima.

Direktor za tehničke poslove železare „HBIS Srbija“ Čao Kaising i direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Srđan Lalić potpisali su Ugovor o donaciji kojim je Agenciji predata automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha.

Nova stanica sadrži analizatore za praćenje koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica PM10 i PM2.5.

Na stanici će se pratiti i meteorološki podaci, a ostaće takođe i manuelna merenja suspendovanih čestica kako bi se i dalje analizirala prisutnost teških metala u njima.

„Njenim puštanjem u rad dobićemo bolju i kvalitetniju sliku o stanju vazduha u Smederevu. Ona po specifikaciji odgovara svemu što smo tražili, tako da ćemo moći da pratimo satne vrednosti traženih parametara. Sa ovom stanicom Agencija vrši monitoring vazduha na 39 mesta u Srbiji“, zaključio je Srđan Lalić.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti