Širom Srbije održani protesti protiv „Rio Tinta“ 

Kao i prethodne subote i danas su u tačno 14 časova počeli protesti protiv kompanije „Rio Tinto“ koja planira da otvori rudnik litijuma u Srbiji.

Pokret Ekološki ustanak pozvao je građane na mirne proteste, koji su trajali sat vremena. Okupljeni ispred Vlade Srbije poručili su ukoliko se do Božića ne izbriše projekat „Jadar“ – slede blokade i „opšta mobilizacija“. 

Među okupljenim građanima bili su i glumica Svetlana Ceca Bojković, Aleksandar Jovanović Ćuta, Dejan Atanacković, profesor Ratko Ristić.

Svetlana Ceca Bojković okupljenim građanima je poručila ”da nema stajanja, jer je u pitanju naš opstanak i zdravlje”.

Kako je istakao Aleksandar Jovanović Ćuta, do Božića iz Prostornog plana mora biti izbrisan projekat “Jadar”, u suprotnom sa blokadama se nastavlja.

Bićemo tamo gde nam je mesto – da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama. Zahtevamo da se odmah povuku sve prijave protiv građana koji su učestvovali u ranijim blokadama, kao i da policija prestane da dolazi na vrata ljudima i da ih maltretira”, kaže Jovanović.

Učesnici protesta u Beogradu nosili su transparente na kojima je pisalo „Sa koliko nula se piše izdaja?“, „Sindikate na blokade“, „Istinu progovori državo“, “Rio Tinto napolje iz Srbije”, “Stop investitorima spasimo prirodu”

Protesti su održani i u Nišu, Boru, Somboru, Vranju, Gornjem Milanovcu, Zlatiboru…

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti