Protest protiv spornih zakona – dan kada je Srbija stala

Ekološke organizacije i građani danas su, drugu subotu za redom, blokirali saobraćajnice i ključne puteve širom Srbije, kako bi na miran način iskazali nezadovoljstvo zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji, kao i zbog dolaska kompanije Rio Tinto.

Prema procenama, ovo su najmasovniji protesti koji su tačno 14 časova počeli u više od 50 gradova u Srbiji. Organizatori protesta ranije su najavili da će okupljeni do 16 časova blokirati saobraćajnice širom naše zemlje.

Nekoliko hiljada ljudi blokiralo je autoput kod Sava centra, most Gazela, Pančevački most, trg Slaviju, kružni tok na Novom Beogradu. 

Slično je bilo u Novom Sadu, Šapcu, Nišu, Zrenjaninu, Kragujevcu i drugim gradovima u Srbiji. 

Okupljeni su propuštali vozila Hitne pomoći, kao i automobile u kojima su bile osobe kojima je trebala hitna medicinska pomoć.

Zabeleženo je nekoliko incidenata, kako prenose domaći mediji, u Novom Sadu je grupa navijača i nakon provokacija, došlo je do tuče. Organizatori su apelovali na sve okupljene da ne nasedaju na provokacije i da mirno iskažu svoje nezadovoljstvo.

Kako je najavljeno u 16 časova okupljeni su počeli da se razilaze i saobraćaj počinje da se normalizuje.

Savo Manojlović, jedan od organizatora protesta, najavio je da će svakog vikenda blokade saobraćajnica biti za sat vremena duže.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije usvojila je izmenjeni i dopunjeni Zakon o eksproprijaciji, koji drastično ubrzava proces, a svi postupci dobijaju status „hitnog“ ukoliko Vlada ustanovi da je projekat od javnog interesa.

Kao glavni razlog izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji, aktivisti navode kompaniju Rio Tinto koja je do sada uspela da otkupi manje od trećine predviđenog zemljišta, a ukoliko predlog Zakona bude usvojen, strana kompanija lako će doći do svih neophodnih parcela.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti