Protest na Makišu na dan početka izgradnje metroa

Na Makiškom polju u Beogradu danas su počeli radovi na izgradnji metroa. Građani, ekološki aktivisti i predstavnici opozicije tačno u podne su blokirali saobraćaj nedaleko od mesta na kom su počeli radovi, jer kako navode, izgradnja metroa ugrožava vodoizvorište na Makišu.

Kako nadležni kažu, počeli su radovi na nasipanju i pripremi terena na kom će biti izgrađen depo metroa. Planom generalne regulacije šinskih sistema, koji je usvojen na sednici Skupštine grada početkom novembra, predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo, a druga Mirijevo i Zemun.

Foto: Printscreen/Fejsbuk/Ne davimo Beograd

Stručna javnost slala je brojne primedbe na ovaj plan, ali on je bez obzira na to, usvojen. Najviše zabrinjava činjenica da će metro biti izgrađen na mestu vodoizvorišta, te da će zbog toga biti ugroženo snabdevanje pijaćom vodom cele prestonice.

Upravo zbog toga je danas i organizovan protest, sa kog je jasno poručeno da gradu treba metro, ali da ovaj koji se trenutno gradi neće rešiti saobraćajne gužve u gradu.

Kako je rekao Radomir Lazović, iz pokreta Ne davimo Beograd, ovaj projekat će ostaviti trajnu štetu za budućnost građana. 

“Početak izgradnje metroa ne služi da se reši problem saobraćajne gužve, jer neće povezati najgušće naseljene delove grada. On će ugroziti vodizvorište Beograda, kao i drugi nasip na Savskom vencu“, objašnjava on.

Sa njim su se složili Aleksandar Jovanović Ćut, lider Ekološkog ustanka  i Nebojša Zelenović, predsednika stranke Zajedno za Srbiju, koji su se obratili okupljenima. 

Prema njihovim rečima do promena može doći samo na masovnim protestima i izborima, ali da će oni nastaviti da se bore jer je pitanje pijaće vode veće od svih nas.

Kako su poručili okupljeni građani i sledećeg ponedeljka će biti organizovan miran protest.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti