Narednog meseca počinje gradnja metroa

Foto-ilustracija: Pixabay

Sve je spremno za početak radova na izgradnji metroa u novembru ove godine uprkos brojnim kritikama kojima je projekat izložen, saopštio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, metro će imati tri linije: od Makiša do Mirijeva, dužine 21 kilometar i isto toliko stanica, zatim od depoa na Bežaniji takođe do Mirijeva, dužine 19,2 kilometra sa 22 stanice, sa trasom prema železničkoj metro stanici u Zemunu, a planirana treća linija metroa, koja se sada neće graditi, biće na potezu Banjica – Blok 61, dužine 22,7 kilometra sa 23 stanice.

Vesić dodaje da je, pored metroa, podjednako važno i proširenje BG voza: „Danas imamo skoro 197 kilometara sa 104 polaska i to Batajnica–Ovča 30 kilometara, Resnik–Ovča 36 kilometara, Mladenovac–Ovča 62 kilometra i Lazarevac–Ovča 68 kilometara. Nažalost, prema Lazarevcu i Mladenovcu ima tri i šest polazaka dnevno. Planom je predviđeno da imamo četiri gradske linije BG voza i tri prigradske. Ukupna dužina biće 223 kilometra, sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno.“

Zamenik gradonačelnika je precizirao da je prema Nacrtu plana generalne regulacije šinskih sistema predviđeno 42,6 kilometara novih tramvajskih mreža. Plan je da se produži mreža od Jurija Gagarina na Bežanijsku kosu, od Požeške prema Ceraku, kao i od Bogoslovije prema Adi Huji na levu obalu Dunava.

„Zato nam i trebaju novi tramvaji. Grad Beograd se sprema da raspiše tender, odnosno da u narednih deset godina kupi 120 novih tramvaja, čime ćemo potpuno zameniti kompletni tramvajski vozni park. Vrlo brzo ćemo raspisati i tender za kupovinu 80 trolejbusa, koje ćemo kupiti u narednih pet godina“, rekao je Vesić.

Pokret Ne davimo Beograd uputio je primedbe na predložena rešenja metroa jer je, kako navode u saopštenju,  izbor trase prve linije pogrešan. Tebalo je da poveže najgušće naseljene oblasti Beograda, saobraćajna čvorišta i ključne obrazovne, zdravstvene i druge javne institucije u gradu kako bi koristla svim građanima i posetiocima Beograda, a usvojeni plan, dodaju, ništa od toga ne pokriva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti