Protest za bezopasan vazduh – „STOP ekološkom izbeglištvu“

Foto: Fejsbuk skrinšot

Danas je održan treći po redu protest za bezopasan vazduh u organizaciji neformalne grupe građana „Eko Straža“ kako bi se još jednom skrenula pažnja na najveći ekološki problem u Srbiji – zagađenje vazduha od kojeg godišnje umre 15.000 ljudi.

Gotovo da nema grada u Srbiji u kome koncentracija PM čestica nije premašila dozvoljeni nivo od početka grejne sezone, a Pirot, Leskovac, Niš, Novi Pazar i Beograd ovih dana su u  samom vrhu.

Kolona se uputila ka Institutu za javno zdravlje Srbije gde su se govornici obratili prisutnima kojih je, prema procenama organizatora, bilo preko 10.000.

Doktorka Marijana Matejic Spasic objasnila je građanima na koji način aerozagađenje utiče na naše zdravlje. Ona je upozorila da dugotrajna izloženost PM 2.5 česticama, koje prodiru u krvotok i oštećuju arterije, pravi nepopravljivu štetu ljudskom zdravlju, pa otuda ne čudi što je u Srbiji najveći stepen oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Milica Lukic, naučna saradnica na Geografskom fakultetu, osvrnula se na nedavno usvojene izmene i dopune Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine kojima je zagađujućim postrojenjima produžen rok da pribave neophodne dozvole.

To znači da će 181 postrojenje, koliko ih je trenutno bez neophodnih integrisanih dozvola, nesmetano moći da zagađuje životnu sredinu do kraja 2024. godine. Među ovim postrojenjima su i ozloglaženi Ziđin u Boru, Železara u Smeredevu i mnogi drugi, istakla je Lukić.

Bojan Simišić iz „Eko Straže“ pozvao je nadležne da poštuju Ustav jer svaki građanin ima pravo na čist vazduh. On je dodao da su se građani okupili jer ne žele da odu u „ekološko izbeglištvo“, već da ostanu u svojoj zemlji i bore se za svoja osnovna prava. Ukoliko vlasti u roku od mesec dana ne odreaguju na zahteve sa protesta, uslediće novi protesti i blokada saobraćaja, najavila je „Eko Straža“.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti