Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U “Gradskoj toplani“ u Kosjeriću završeni su radovi na rekonstrukciji kotla i izgrađena je nova gasna stanica koja će sledeće nedelje biti priključena na gas. Prelazak na ekološki prihvatljiviji gas u velikoj meri će popraviti kvalitet vazduha u centralnom delu opštine, navodi se u saopštenju Vlade

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da je to ministarstvo uložilo značajna sredstva kako bi se u Kosjeriću smanjilo zagađenje u grejnoj sezoni, pri čemu je prvi talas podrške usmerilo na najkritičnije tačke.

Ona je najavila da će u drugoj fazi projekta, u proširenom delu toplane, biti instalirana dva najsavremenija kotla, čime će se stvoriti uslovi da se na daljinsko grejanje priključe još dve škole, dve sportske hale, Dom zdravlja i stambena zgrada sa 48 stanova.

„Očekujem da druga faza bude gotova početkom naredne godine, a kompletnom realizacijom ovog projekta omogućićemo bolji kvalitet života za građane Kosjerića“, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je toj lokalnoj samoupravi na javnom konkursu dodelilo sredstva i za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.

Ona je ukazala na to da su ugovori o podršci potpisani sa 122 porodice, koje će se od ove sezone grejati na pelet, dodavši da se očekuje da će realizacijom projekata, čiji je cilj prelazak na ekološki prihvatljivije energente, zagađenost vazduha u centru Kosjerića biti smanjena za 70 odsto.

Energetski portal