Dekarbonizacija Srbije na Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH 1–3. decembra 2021.

Foto: Promo

Ugljen-dioksid je nusprodukt skoro svake čovekove aktivnosti. Njegovo prekomerno ispuštanje u atmosferu dovodi do zagrevanja planete – efekta staklene bašte. Kako postajemo iskreniji prema životnoj sredini, tako otkrivamo, tačnije, priznajemo razne izvore ugljen-dioksida kojima ranije nismo posvećivali pažnju.

Loše projektovana i izvedena zgrada traži mnogo energije da bi stanovi bili topli. U svetu se sve više znanja i novca ulaže u energetski efikasne zgrade, kojima je potrebno vrlo malo energije za rad svih sistema u njima – a tu energiju mogu i same da proizvode, gde god ima dovoljno sunčeve svetlosti. 

Republika Srbija je napravila Akcione planove za zelene gradove i održivu energiju i klimu. Glavna tema tih planova jesu sistemi daljinskog grejanja koji ispuštaju mnogo ugljen-dioksida, ali i mnogo toplote u životnu sredinu. 

To je glavna tema panela „Zeleni gradovi, dekarbonizacija daljinskog grejanja, korišćenje obnovljive i otpadne toplote“ koji se 1. decembra održava u okviru 52. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH, u Beogradskom Belekspocentru. Svoje učešće najavili su prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka Rudarstva i energetike Republike Srbije i prof. dr Zoran Radojičić, Gradonačelnik Beograda – što pokazuje značaj teme jedne od sesija tradicionalnog Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH. 

O ozbiljnosti tog panela govore i drugi učesnici: Pol Fos, direktor Euroheat & Power, Belgija i Lars Gulev, Danska – dveju zemalja koje su uspele da reše probleme sa kojima se Srbija sada suočava. Ljubomir Maćić, Ekonomski institut, Beograd, Bojan Bogdanović, EBRD, Beograd, Petar Vasiljević, Clean Energy Solutions, Beograd, Radmilo Savić, Beogradske elektrane, Amer Karabegović, Danfoss, Volfgang Kramer, Gilles i Vladimir Milovanović, Beo čista energija, Beograd.

Druga velika tema Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH je isključenje ili smanjenje upotrebe rashladnih sredstava koja oštećuju ozonski omotač UN Environment, Ministarstvo zaštite životne sredine i Društvo za KGH, pri SMEITS-u – organizator Kongresa – brinu o zaštiti ozonskog omotača u Srbiji. Još od 2011. godine prvog četvrtka u decembru vrhunski stručnjaci iz zemlje i sveta govore o tom aspektu zaštite životne sredine. Halvart Kopen, koordinator ESA mreže UNEP OzonAction, Bojana Radeski, rukovodilac Grupe za zaštitu ozonskog omotača u Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije i Slobodan Pejković, predsednik Komiteta za rashladnu tehniku, toplotne pumpe i energetsku efikasnost Društva za KGH, u Beograd dovode svoje kolege, razmenjuju iskustva i pripremaju se za nove izazove.

Šta povezuje bezbednost, standardizaciju, reindustrijalizaciju Srbije, njen rurbani (ruralni i urbani) razvoj, zgrade nulte potrošnje energije, poljoprivredu, toplotne pumpe?

Prof. Marija S. Todorović, predsednica Komiteta za obnovljive izvore energije, umetnički povezuje naizgled različite struke i teme, koje zajedno moraju da pomognu Srbiji da svoje resurse čuva i pametno ih troši. Ove godine – dekarbonizacija je osnovna tema sesije koju je pripremila profesorka Todorović.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Kongresa je domaće preduzeće Elcom Trade, Beograd, ekskluzivni uvoznik i distributer uređaja Midea i ovlašćeni diler klima-uređaja Daikin.

Susreti kolega, razmena iskustava, zajednički nastup na tržištu, prikazivanje novih tehnologija i rešenja osnovni su elementi izložbe koja se svake godine održava uporedo sa Kongresom. Prva nedelja u decembru je preko pola veka rezervisana za Međunarodni kongres i izložbu o KGH. Broj kompanija koje izlažu stalno je trocifren, a kompanija TROX je učestvuje preko četiri decenije! Baš je direktor te kompanije pre više godina zahvalio prof. Branislavu Todoroviću, predsedniku Društva za KGH, što je na jednom mestu okupio sve postojeće i buduće saradnike, pa on ne mora da obilazi tadašnju Jugoslaviju. Ove godine TROX Austria GmbH Predstavništvo Srbija nosi titulu pokrovitelja izložbe.

Skup je zadržao regionalni karakter i okuplja kolege i kompanije iz svih gradova bivše Jugoslavije, ali i velike multinacionalne kompanije kojima je naš region zanimljivo tržište. 

Više stotina studenata iz zemlje i sveta učestvuje na Kongresu, posećuje izložbu, a domaći studenti učestvuju na Nacionalnom studentskom takmičenju, čiji pobednik predstavlja Republiku Srbiju, Društvo za KGH i svoj fakultet i Društvo na REHVA-inom studentskom takmičenju sledeće godine.

Ovogodišnji učesnik ovog poznatog kongresa je i kompanija MT-KOMEX na čijem štandu posetioci će moći da dobiju sve informacije o izgradnji solarnih elektrana, kao i o uštedi energije i smanjenju emisije štetnih gasova koji se ostvaruju instalacijom solarnih panela za proizvodnju električne energije. Osim toga, predstavnici kompanije pokazaće i konkretne rezultate koje su postigli na uvođenju elektromobilnosti u Srbiji. Kako pronaći punjače za punjenje električnih vozila, koliko ih ima u Srbiji i od čega zavisi dužina punjenja vozila, samo su neka od čestih pitanja na koja će ekipa kompanije MT- KOMEX rado pružiti odgovore. Za lakše snalaženje u svetu elektromobilnosti, tu je i platforma i aplikacija charge&GO koja je već dostupna svim vozačima električnih vozila u Srbiji.

Međunarodni kongres i izložbu o KGH 1–3. decembra 2021. organizuje Društvo za klimatizaciju, grejanje i hlađenje pri Savezu Mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS). Sva dešavanja na Kongresu i izložbi nastavljaju se u tromesečnom časopisu „KGH“, koji je ove godine obeležio pola veka redovnog izlaženja, u mesečnim elektronskim biltenima.

Izvor: SMEITS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti