Prvi put nakon 40 godina u Indiji smanjene emisije ugljen-dioksida

Indija je, nažalost, poznata po veoma visokom stepenu zagađenja vazduha, te se u svetu kotira među prvima kada je reč o ovom problemu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Charlie Costello)

Sada je po prvi put nakon četiri decenije zabeleženo smanjenje emisije ugljen-dioksida na godišnjem nivou. Nedavne analize pokazale su da postoji više faktora zaslužnih za ovu osvežavajuću promenu, među kojima su rast obnovljivih izvora energije, ali i ekonomski zastoj i sveukupan uticaj pandemije koronavirusa.

Iako je primećeno da se Indija sve više okreće obnovljivim izovorima, te da je sve manja potražnja za proizvodnjom toplotne energije iz konvencionalnih izvora, odnosno uglja, radikalnijem padu štetnih emisija doprinelo je donošenje vanrednih mera radi sprečavanja širenja koronavirusa u državi.

Emisije ugljenika u martu smanjene su za 15 odsto, što je duplirano već narednog meseca, odnosno u aprilu je smanjenje iznosilo čak 30 odsto. Računica pokazuje da, u odnosu na period od marta 2019. do marta 2020, pad emisija ugljen-dioksida iznosi čak 30 miliona tona.

Analitičari su primetili da je pad proizvodnje električne energije iz uglja iznosio 15 odsto u martu i već 31 odsto tokom prve tri nedelje aprila, a proizvodnja energije iz obnovljivih izvora povećala se za 6,4 odsto tokom marta, dok je u aprilu smanjena za 1,4 odsto.

Foto-ilustracija: Unsplash (Vivek Kumar)

Smanjena je i potrošnja nafte, i to za 18 odsto tokom marta u odnosu na 2019. godinu, a očekuje se da će pad potražnje za prirodnim gasom ići i do 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu u kojoj je zabeležen porast.

Tokom poslednja tri meseca primećeno je da je nivo zagađujućih čestica znatno manji, na šta je dodatno uticalo smanjenje obima saobraćaja.

Većinu ovih promena inicirala je epidemija koronavirusa, ali se stručnjaci ipak nadaju da rezultati mogu biti vidljivi i nakon pandemijske krize, odnosno da mogu pomoći u formiranju pravca kojim će se Indija u budućnosti kretati.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti