Da li će Beograd dobiti „biciklističke ulice“?

Grad Beograd će zajedno sa Vladom Republike Srbije raditi na tome da se građanima omogući alternativni prevoz, da se uvede pojam biciklističke ulice, a razgovara se i o svojevrsnim subvencijama za kupovinu bicikala domaće proizvodnje, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je za TV Pink istakao da je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić upoznao sa nekoliko predloga Grada Beograda, kako bi se grad još više prilagodio biciklistima.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Imaćemo nekoliko predloga, između ostalog da se promeni Zakon o bezbednosti saobraćaja i uvede pojam biciklističke ulice. Već smo pripremili nekoliko ulica za tu namenu, pa će tako jedna od njih biti i Ulica kneginje Zorke. Biciklisti će imati prednost u tim ulicama i biće zabranjeno da budu preticani. Tražićemo, takođe, da se u jednosmernim ulicama biciklistima omogući da voze dvosmerno, što će omogućiti veće korišćenje ulice za bicikliste. Sa Vladom Srbije razgovaramo i o svojevrsnim subvencijama za kupovinu bicikala, koliko to bude moguće, i to samo za kupovinu bicikala domaće proizvodnje“, rekao je Vesić.

On je precizirao da postoji nekoliko istaknutih domaćih proizvođača, te da će se na taj način pomoći domaćoj industriji i ujedno podići domaći BDP. Istovremeno, to bi pomoglo i da se više građana opredeli za vožnju bicikala.

Takođe, podsetio je Vesić, dva puta je u Beogradu bio raspisan tender za bicikle, definisano je 150 stanica sa pet do 10 bicikala, ali se, nažalost, niko nije javio.

„Beograd još nema marketinšku atraktivnost koju imaju neki drugi veliki gradovi, kako bi neko i uložio u to“, naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je dodao i da je bilo reči i o tome šta treba da se promeni u tenderu, koji će opet biti objavljen ove godine, kako bi glavni grad konačno dobio sistem javnih bicikala.

„Grad je odavno već opredeljen ka tome da se biciklistički saobraćaj razvija. Imamo dobru saradnju sa udruženjima biciklista i snažnu podršku premijerke. Zato sam sasvim siguran da ćemo doći do dobrih rešenja i omogućiti da se bicikli više koriste“, naglasio je Vesić.

Foto-ilustracija: Unsplash (Paolo Chiabrando)

On je podsetio da u ovom trenutku u Beogradu ima oko 103 kilometra biciklističkih staza, a da se trenutno radi 7,7 kilometara staza.

„To su staze od Savskog trga prema Nemanjinoj, kao i prema Beogradu na vodi, radi se kroz Višnjičku, Teodora Drajzera, Mirijevski bulevar, Bulevar Mihajla Pupina. U našim urbanističkim planovima, koje smo doneli pre nekoliko godina, planirano je oko 450 kilometara biciklističkih staza, od čega 110 kilometara treba da bude završeno u naredne dve i po godine. Prošle nedelje sam imao sastanke sa udruženjima biciklista, a posle toga i sa premijerkom Anom Brnabić, koja od srca podržava sve ovakve inicijative i ona će se sastati sa njima kako bismo poboljšali uslove za bicikliste“, istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio i na to da u pojedinim garažama, poput onih na Adi Ciganliji, „25. maju”, „Obilićevom vencu”, građani koji parkiraju mogu besplatno da koriste bicikle.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti