Proizvodnja uglja u Srbiji uvećana za 5,3 odsto

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je na otvaranju površinskog kopa Radljevo–Sever, da je od početka godine do danas proizvodnja uglja povećana za 5,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Antić je na površinskom kopu Radljevo-Sever, kazao da je u aprilu proizvodnja uglja povećana za 6 odsto u odnosu na april prošle godine uprkos, kako je podsetio, teškim uslovima rada usled epidemije.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Rudarske i energetske kompanije su u uslovima epidemije i vanrednog stanja pokazale snagu i stabilnost i održale redovnu proizvodnju uglja i struje u teškim uslovima i u uslovima zabrane kretanja“, rekao je ministar rudarstva i enrgetike.

Povećana proizvodnja uglja u aprilu, kako je kazao Antić, obezbedila je energetstku stabilnost zemlje, a ministar je zahvalio rudarima na tom uspehu.

On je istakao da su radnici radili u tri smene u svim energetskim i rudarskim kompanijama, kao i da, uprkos vanrednom stanju, veliki investicioni projekti u oblasti energetike nisu stali.

Govoreći o kopu Radljevo-Sever, Antić je istakao da je u energetici taj kop „strateški značajan za Srbiju“ i da je povezan sa izgradnjom novog bloka TE „Kolubara B“ u Kaleniću, koji bi trebalo da nam obezbedi energetsku sigurnost i da se sa proizvodnjom uglja počne od 2022. godine.

Antić je naglasio da će 2020. godinu rudarski sektor i energetske kompanije završiti pozitivnim rezultatom u odnosu na 2019. godinu, kao i da će na taj način doprineti rastu BDP-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever u rudarskom basenu „Kolubara“. Predsednik je rekao da je kop Radljevo jedna od najvažnijih tačaka za budućnost energetskog snabdevanja Srbije.

„Prvi ugalj ćemo da iskopamo 2020. godine, gotovo 500 miliona biće uloženo u ovaj kop, a time garantujemo 60 godina snabdevanja ugljem“, kazao je predsednik Vučić.

On je naveo da se na kopu Radljevo – Sever radi na otkrivkama od oktobra 2019. godine. Kako kaže, to je veliki uspeh i veliki rezultat, a rudarima koji rade i po kiši i snegu se zahvalio. Naveo je da je pred nama težak zadatak i da sa ogromnom energijom ulazimo u ekonomski oporavak zemlje.

On je izrazio očekivanje da će rudari imati još bolje materijalne uslove i veća primanja u narednom periodu i dodao da je sve to moguće zahvaljujući odgovornoj finansijskoj politici.

„Mislim da imamo jedan od najboljih planova u Evropi, zasnovan na realnom novcu. Veliko hvala za vaš trud i rad, Srbija iz krize izlazi kao pobednik, a bez vašeg rada to ne bi bilo moguće“, zaključio je predsednik Srbije.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti