Prvi kružni tok u Somboru sa dve saobraćajne trake otvoren za saobraćaj

Kružni tok na Vidovdanskom trgu u utorak, 12. maja, zvanično je otvoren za saobraćaj. Ovo je četvrta raskrsnica u Somboru koja je izgradnjom kružnog toka dobila veću bezbednost za sve učesnike u saobraćaju.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prilikom otvaranja saobraćajnice istakla je da je ostvaren plan da se jednom godišnje, radi veće bezbednosti saobraćaja u gradu, izgradi po jedan kružni tok.

Foto: Grad Sombor

„Danas su završeni radovi na Vidovdanskom trgu koji su podrazumevali izmenu toka saobraćaja na lokaciji koja je sada prilagođena tome da funkcioniše kao kružni tok. Naša ideja i plan jeste bio da svake godine izgradimo po jedan kružni tok i za četiri godine mi imamo i ovaj, kao četvrti u našem planu i našoj realizaciji, što nam je i bio cilj. Nadamo se da će ovo doprineti bezbednosti saobraćaja, ali i ambijentalnom uređenju jedne ovakve raskrsnice, koja je do sada bila dosta komplikovana i sam projekat je zahtevao dosta napora za realizaciju, ali razumemo da će i to svakako doprineti boljoj i funkcionalnijoj upotrebi jedne ovakve raskrsnice, kako za vozila, tako i za pešake“ izjavila je gradonačelnica Golubović, dodavši da je ovo prvi kružni tok u Somboru sa dve saobraćajne trake.

Predsednik Mesne zajednice „Crvenka“ Goran Velebit rekao je da je velik broj građana uputio inicijativu Mesnoj zajednici za regulaciju ove raskrsnice. „Mi smo kao Savet mesne zajednice podneli zahtev Gradskoj upravi što je Grad prepoznao kao nešto što je jako dobro i vrlo brzo su odlučili da urade kružni tok“ istakao je Velebit.

Foto: Grad Sombor

Direktor JKP „Prostor“ Sombor Goran Nonković rekao je da je sam tehnički deo realizacije ovog kružnog toka bio dosta specifičan, pre svega zbog sadržaja koji se nalazi unutar kružnog toka. „Ja, kao direktor preduzeća koje se bavi upravljanjem puteva, mogu da kažem da sam sa ovom, pre svega, tehničkom regulacijom saobraćaja izuzetno zadovoljan. Deo (saobraćaja) koji dolazi iz (ulice) Miloša Obilića je konačno rešen, a i sve ulice što nastavljaju na ovaj kružni tok i pripadaju krugu venca imamo u planu da regulišemo u narednom periodu“ naglasio je Nonković.

U okviru rekonstrukcije izmenjen je deo kolovozne konstrukcije, postavljeni su novi ivičnjaci, izgrađena su pešačka ostrva, atmosferska kanalizacija sa delom novih slivnika i postavljena je nova saobraćajna signalizacija kojom je raskrsnica pretvorena u kružni tok. Radovi na izgradnji kružnog toka iskorišteni su i za rešavanje problema fekalne kanalizacije na delu Venca u ukupnoj dužini od 200 m. Investitor je Grad Sombor.

Izvor: Grad Sombor

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti