Počinju izrade studija procene za izgradnju metroa u Beogradu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je danas sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom-Lujem Falkonijem Sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za realizaciju projekta beogradskog metroa. Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je ovo važan dan u realizaciji važnog infrastrukturnog projekta, čija je procena da će koštati između 4,5 i 5,5 milijardi evra.

Foto-ilustracija: Unsplash (Vuk Vuković)

„Krećemo u izradu studije izvodljivosti, idejnog rešenja i studije procene uticaja na životnu sredinu. Više nema nazad. Na osnovu toga, dobićemo jasne smernice kako će izgledati prva linija metroa i pripremu za sledeću fazu, a to je početak izgradnje. Poređenja radi, Srbija trenutno realizuje najveći infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope, a to je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta, vredan oko dve milijarde evra. Beogradski metro biće najveći i najteži infrastrukturni projekat, vredan dva i po puta više od brze pruge“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je da Srbija nijednog trenutka nije stala u pripremi ovog infrastrukturnog projekta, te da se pregovara i sa Vladom Francuske i sa kineskim partnerima o načinu realizacije projekta.

Jadranka Joksimović istakla je da razvojna saradnja sa Francuskom nesumnjivo pokazuje da ova država prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju, te da je važno što za strateškog partnera u više infrastrukturnih projekata imamo Francusku.

„Sa Francuskom imamo stratešku saradnju u mnogim reformskim procesima. To ne bi bilo moguće da Srbija nije sprovela i ne sprovodi i dalje ključne reforme i danas smo zemlja sa kojom mnogi žele da sarađuju i da investiraju u Srbiju kako bi se približili nivou razvoja zemalja EU“, rekla je ona.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je beogradski metro od kapitalnog značaja za Beograd i Srbiju.

„Izgradnjom metroa popravićemo kvalitet transporta u našem glavnom gradu. Procene su da će se 30 odsto Beograđana vozizi metroom. Na ovaj način doprinećemo očuvanju životne sredine i boljem kvalitetu života Beograđana“, izjavio je Radojičić.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni istakao je da je beogradski metro u centru ekonomskih odnosa Srbije i Francuske i da je potpisivanje današnjeg sporazuma značajna i konkretna etapa za ovaj ozbiljan i dugogodišnji projekat.

„Francuska je posvećena tome da podrži Srbiju u ovom projektu. Verujem da francuska ekspertiza u realizaciji složenih projekata u transportnom sektoru daje sigurnost u uspeh ovog važnog infrastrukturnog projekta“, izjavio je Falkoni.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti