Da li je moguće da naftne i gasne kompanije postignu nulte emisije ugljenika?

Kompanije za gas i naftu planiraju da, u skladu sa neto nultim klimatskim ciljevima koje se tiču smanjenja štetnih emisija, i same umanje emisije ugljenika.

Foto-ilustracija: Unsplash (Chris Liverani)

U poslednje tri godine primećene su promene u odnosu naftne i gasne industrije prema klimatskim promenama. Ipak, mnogi stručnjaci kažu da i pored najava velikih koraka koje ove kompanije imaju u planu, nijedna od njih još uvek nije uskladila plan sa Pariskim sporazumom i dogovorom da globalna temperatura ne sme da poraste za više od 1,5 stepeni Celzijusovih.

Istraživanje je sprovela Inicijativa za tranzicijske puteve (TPI), investitor grupa koja istražuje na koji način se kompanije pripremaju za prelazak na ekonomiju sa niskim udelom ugljenika.

Ističu da rešenje za ove kompanije zavisi od tehnologije skladištenja ugljenika, a najviše se ogleda u sadnji drveća.

Foto-ilustracija; Unsplash (Dimitry Anikin)

U poređenju sa 2017. godinom, kada nijedna evropska kompanija nije imala postavljene ciljeve za smanjenje emisija ugljenika, stvari su se promenila, a naročito u poslednjih šest meseci. Naime, sada već svih šest velikih evropskih kompanija (OMV, BP, Shell, Eni, Total i Repsol) ima procenu analiza i postavljenih ciljeva, dok na američkom tržištu situacija i dalje ostaje nejasna. Desetine američkih korporacija za fosilna goriva ne objavljuje svoje klimatske planove.

Teškoće u dostizanju ovih ciljeva vide se u tome što je za jednu prosečnu naftnu i gasnu kompaniju u Evropi potrebno da se za 100 odsto smanje emisije do 2050. godine.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti