Proglašena vanredna situacija u Boru zbog požara na deponiji

Na gradskoj deponiji u Boru tokom vikenda je izbio požar, koji nije u potpunosti ugašen, zato je Štab za vanredne situacije doneo odluku o proglašenju vanredne situacije u jedom delu grada.

Ova odluka je doneta kako bi se omogućilo angažovanje dodatne mehanizacije koja će učestvovati na gašenju požara na gradskoj deponiji, navodi se na sajtu grada.

Kako prenosi RTV Bor, vatra i dalje tinja iz dubljih slojeva smetlišta, a u toku je zatrpavanje zgarišta zemljom. Dim sa deponije se i dalje širi na pojedine delove grada i okoline, pa merna mesta, na kojima se prati kvalitet vazduha u Boru, beleže povišene vrednosti pojedinih parametara.

“Od trenutka kada smo dobili dojavu o požaru, svi naši kapaciteti su potpuno stavljeni u funkciju i angažovani na suzbijanju i gašenju požara na gradskoj deponiji. Uz maksimalno angažovanje Vatrogasno-spasilačke jedinice Bor, ogromnu pomoć dobili smo od kompanije Ziđin koja je stavila na raspolaganje svoju mehanizaciju i već tri dana učestvuje u suzbijanju požara” rekao je Igor Mitrović, direktor JKP “3.Oktobar “ Bor.

Nadležni poručuju da se stanje na terenu redovno prati i da je zajednički zadatak svih koji su uključeni u rešavanje ovog pitanja da se suzbije požar, smanji nivo vatre i dima, a što je najbitnije, zaštiti zdravlje svih koji žive na teritoriji grada Bora.

Pretpostavlja se da je visoka temperatura razlog zbog koga se lako zapaljiva materija sa gradske deponije upalila, a velika količina komunalnog otpada koji se godinama odlaže na tom mestu akciju suzbijanja daljeg širenja dima čini otežanom i dugotrajnom.

U gašenju požara učestvuju Vatrogasno spasilački bataljon u Boru i nadležno javno komunalno preduzeće „3. oktobar“, a pomaže im nekoliko buldozera, utovarivača, prskalica i kamiona u vlasništvu “Srbija Ziđin Koper”.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti