Solarni paneli biće obavezni na svim krovovima u Kaliforniji

Foto-ilustracija: Unsplash (Giorgio Trovato)

Vlasti u Kaliforniji su još 2018. godine najavile da će od 2020. svi novoizgrađeni objekti na krovovima morati da imaju postavljene solarne panele. Ali kako se čini, izgleda da su rešili da zadaju veliki udarac fosilnim gorivima, jer će, ukoliko nove mere budu usvojene, od 1. januara 2023. godine, gotovo svi objekti u ovoj zemlji imati solarne panele.

Naime Kalifornijska komisija za energetiku predložila je da komercijalni i javni objekti, te renovirane kuće i zgrade, moraju imati postavljene solarne panele, kao i baterije za skladištenje energije.

Kako se navodi u saopštenju “zgrade duboko utiču na naše zdravlje, životnu sredinu i ekonomiju. U budućnosti će trošiti manje energije i emitovati manje zagađenja”.

Kalifornijska komisija za energetiku usvojila je Standarde energetske efikasnosti zgrada – Energetski kodeks 2022. kako bi podržali ostvarivanje zacrtanih ciljeva kada je reč o klimatskim promenama, čistoj energiji i javnom zdravlju.

Domovi i preduzeća koriste gotovo 70 odsto električne energije u Kaliforniji i proizvode gotovo četvrtinu emisija gasova sa efektom staklene bašte. Zato je neophodno napraviti promene i koristiti čiste tehnologije koje imaju veoma mali udeo ugljeničnog otiska.

Energetski kodeks 2022. fokusira se na četiri ključne oblasti: ugradnja toplotnih pumpi za zagrevanje prostora i vode, elektrifikaciju domaćinstava, ugradnju solarnih sistema i baterija za skladištenje energije, kao i poboljšanje standarda ventilacije za bolji kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Prema procenama, ukoliko nova pravila budu usvojena, u narednih 30 godina biće smanjeni troškovi potrošača za oko 1,5 milijardi dolara i emisije gasova sa efektom staklne bašte za 10 miliona tona, što je ekvivalentno uklanjanju skoro 2,2 miliona automobila sa puteva na period od godinu dana.

Sve ovo ide u prilog tome da Kalifornija postane klimatski neutralna do 2045. godine. Kako bi ispunili zacrtani cilj do 2035. godine će zabraniti proizvodnju automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje, a do 2045. godine prekinuti bušenje i eksploataciju nafte.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti