Potpisani ugovori za realizaciju šest projekata za čistiji vazduh u Beogradu

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Moqvist)

Ministarstvo zaštite životne sredine podržaće realizaciju šest ekoloških projekata u Beogradu sa ciljem unapređenja kvaliteta vazduha u prestonici. Projekti podrazumevaju zamenu kotlarnica za grejanje u dva vrtića na Savskom vencu, Sportskom centru Voždovac, osnovnoj školi i domaćinstvima na teritoriji opštine Zvezdara, zgradi opštine Rakovica i drugim objektima u nadležnosti lokalne samouprave, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarka Irena Vujović potpisala je ugovore o sufinansiranju projekata sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i tom prilikom istakla da će kroz njihovu realizaciju nastaviti praksu izuzetne saradnje Minstarstva i Grada Beograda.

„Danas smo potpisali izuzetno značajne ugovore sa Gradom Beogradom, vezano za za šest projekata koji su kandidovani na našim javnim konkursima. Time se omogućava da se uz podršku države zamene kotlarnice u Beogradu i da se pređe na korišćenje ekološki prihvatljivijih energenata. Grad Beograd je posvećen sprovođenju mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i sami menjaju kotlarnice, ali samo zajedničkim snagama možemo da ostvarimo dobar rezultat“, istakla je Vujović.

Prema njenim rečima, zamena kotlova će početi odmah nakon grejne sezone, a već od sledeće grejne sezone možemo očekivati značajna poboljšanja u opštinama gde će biti realizovani projekti.

„Ministarstvo je u 2022. godini za ovu namenu izdvojilo 350 miliona dinara, kojima će biti sufinansirano 47 projekata širom Srbije. Zamenom kotlova u vrtićima i školama omogućavamo našim najmlađima boravak u kvalitetnijoj životnoj sredini, a kroz subvencije pomažemo i građanima da zamene svoja ložišta i pređu na ekološki prihvatljivije energente. U narednom periodu nas očekuje i dodela sredstva po konkursima za pošumljavanje, kako bismo i na taj način doprineli unapređenju kvaliteta vazduha i životne sredine“, dodala je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti