Šta nas čeka na dinamičnom tržištu prirodnog gasa? Saznajte na 37. susretu gasne struke

Foto: Promo

“37. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin” ove godine biće održan od 11. do 13. maja u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji. Trodnevna međunarodna gasna konferencija i izložba u Opatiji, u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne gasne unije (IGU), i Centra za plin Hrvatske jedna je od najvećih u jugoistočnoj Evropi.

Tokom trodnevnog održavanja susreta očekuje se učestvovanje nekoliko stotina priznatih stručnjaka za gas i energetiku iz više od 20 zemalja, a svoje učešće potvrdilo je 50-ak uglednih predavača i 30-ak izlagača. Zanimljiv program konferencije obuhvatiće 10 aktualnih tematskih celina, nekoliko interaktivnih panel-diskusija i postersku sekciju o najaktuelnijim temama iz područja gasne ekonomije i energetike.

Organizatori će nastojati da program ovogodišnje konferencije podele na strateški i tehnički deo. Prvi deo konferencije obradiće strateške teme poput trendova na tržištu prirodnog gasa, kretanja cene gasa i budućih očekivanja s obzirom na ukrajinsku krizu, ključne uloge gasne infrastrukture pri uspostavi dekarbonizovanog i pouzdanog energetskog sistema, kao i uticaja regulatornog okvira EU-a o ubrzanju dekarbonizacije na gasni sektor. Drugi i treći dan konferencije obuhvatiće tehničke teme, nove tehnologije i inovacije u gasnom sektoru u eri dekarbonizacije, razvojne potencijale terminala za UPP, problematiku transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje gasa s obzirom na osiguranje delotvornog, sigurnog i sistema sa niskim sadržajem ugljenika, te brojne druge teme.

Širom sveta prirodni gas ima važnu pozitivnu ulogu na globalnim energetskim tržištima, kao i pri energetskoj tranziciji pa je cilj ove konferencije da osigura razumevanje i prihvatanje ključne uloge prirodnog gasa kao drugog, pouzdanog i čistog stupa energetske tranzicije, uz obnovljive izvore. Sa zadovoljstvom najavljujemo predavanje Andree Steghera, višeg zamenika predsednika poslovne jedinice Energetska tranzicija kompanije Snam i budućeg predsednika Međunarodne gasne unije (IGU) u mandatu od 2025. do 2028. te aktuelnog predsednika IGU-a (od 2021. do 2025.), koji će govoriti o trendovima rekordno visokih cena gasa u Evropi i merama koje preduzimaju države članice EU-a te očekivanim kretanjima na globalnom tržištu gasa u budućem razdoblju.

Torben Brabo, predsednik udruženja Gas Infrastructure Evrope (GIE) održaće predavanje o partnerstvu gasne infrastrukture sa obnovljivim i molekula sa niskim sadržajem ugljenika, regulativi mešanja vodonika u mreže prirodnog gasa kao i o mrežama čistog vodonika te izložiti primere konkretnih vodoničnih koridora u regiji.

Savetnica za politiku evropskog udruženja Gas Infrastructure Evrope (GIE) Matilda Blandkard govoriće o repozicioniranju gasnih infrastrukturnih kompanija u kontekstu Evropskog zelenog gasa i paketa „Spremni za 55 odsto“, koji će za prelazak na zelenija goriva trebati nove veštine i talente. 

Foto: Hrvatska stručna udruga za plin

Za mlade stručnjake ovo je prilika da budu pokretači promena i da se društveno angažuju. Pošto energetski sistemi postaju sve više integrisani sve je veća međusobna povezanost karijera u gasnoj i energetskoj struci. Ove godine su organizatori pružili priliku ambicioznim studentima sa brojnih tehničkih i drugih fakulteta iz Hrvatske da prijave radove i predstave svoje talente izlaganjem najkvalitetnijih stručnih radova iz područja prirodnog gasa i energetike.

Uslediće nekoliko zanimljivih predavanja o uticaju Strategije EU-a za smanjenje emisija metana na sektor prirodnog gasa te izazovima i mogućnostima dekarbonizacije budućeg lanca vrednost prirodnog gasa i UPP-a. 

Važan deo skorašnjeg skupa biće prezentacije više stručnih radova o primeni pametnih tehnologija, inovacijama i digitalnoj transformaciji u gasnom sektoru. U okviru sedme tematske celine biće prikazani razvojni potencijali terminala za tečni prirodni gas (UPP) i njihova važna uloga u budućoj gasnoj infrastrukturi Evrope i osiguranju sigurnosti snabdevanja i dekarbonizacije.

Na konferenciji će biti govora o razvoju održivog transportnog sistema sa pogonom na komprimovani prirodni gas (SPP), tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (UNP). Brojni domaći i strani stručnjaci prikazaće radove o problematici transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje prirodnog gasa u smislu osiguranja efikasanog, sigurnog i niskougljeničnog gasnog sistema. 

Piter Kristensen, glavni direktor strategije preduzeća Evida i predsednik projekta Ready4Hpredstaviće projekt H2 i spremnost evropskih distributera prirodnog gasa za mešanje vodonika. Cilj projekta Ready4H2 novi je savez 90 lokalnih operatera distributivnih sistema iz 17 zemalja Evrope, posvećen razvoju i deljenju stručnosti i iskustava radi pripreme sprovođenja transformacije distributera gasa ka klimatskoj neutralnosti.

Uporedo sa konferencijom održaće se izložba gasne opreme i tehnologije na kojoj će brojni izlagači iz zemlje i inostranstva predstaviti napredna tehnička rešenja za gasnu ekonomiju i energetiku. Sponzorstvo skupa pruža kompanijama jedinstvenu priliku da osnaže svoj položaj, pokažu ekspertizu i nova tehnička rešenja za savladavanje izazova gasne ekonomije.

Ciljane tematske celine i priznati govornici odlike su skupa što spaja nauku, obrazovanje, struku i poslovne subjekte koji aktivno učestvuju u gasnoj ekonomiji. Mobilna aplikacija dostupna pre otvaranja skupa i društvenog događanja u Opatiji osiguraće dovoljno vremena za interaktivno umrežavanje i ostvarivanje novih poslovnih prilika.

Osigurajte svoje mesto u Opatiji na vreme!

Preliminarni program pogledajte ovde.

Kako da se prijavite pogledajte ovde.

Izvor: Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti