Švedska pomaže Srbiji u ispunjenju ciljeva iz Poglavlja 27

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Sporazum za realizaciju četvrte faze projekta ENVAP, kojim se omogućava dalja ekspertska pomoć Švedske u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine, potpisale su Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine i Anika Ben David, ambasadorka ove zemlje u Srbiji.

Kroz „Projekat pristupanja u oblasti zaštite životne sredine, faza 4 (ENVAP4)“ biće omogućemo efikasnije sprovođenje prioritetnih akcija, važnih za ispunjenje ciljeva iz Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatkse promene.

“Zahvaljujući dobroj saradnji i podršci naših partnera iz Švedske, uspešno smo realizovali prve tri faze ovog projekata, a od sada nastavljamo saradnju i kroz četvrtu fazu. Sprovođenje ENVAP4 projekta doprineće implementaciji različitih evropskih politika, uključujući implementaciju ciljeva Evropskog zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan. Usaglašavanje propisa sa EU regulativom je važno za uspešno ispunjenje obaveza iz Poglavlja 27, čime se postiže viši nivo zaštite životne sredine i doprinosi unapređenjz kvaliteta života građana Srbije”, rekla je Vujović, navodi se u saopštenju.

Kako je istakla ispunjenje obaveza Srbije u skladu sa Poglavljem 27 zahteva uključenost više institucija i civilnog sektora da bi se ispunili definisani ciljevi. Ministarka je zahvalila ambasadorki Švedske i Švedskoj agenciji za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) na podršci koju godinama pružaju Republici Srbiji kroz Projekte pristupanja u oblasti životne sredine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti