U Dubaiju predstavljene mogućnosti za povećanje održivih investicija u Srbiji

Foto: UNDP Srbija

U okviru Paviljona Republike Srbije na Svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, održan je investicioni forum pod nazivom „Održive investicije – korak ka podsticanju ekonomskog rasta i ostvarivanju napretka u periodu posle pandemije“, koji su organizovali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Vlada Republike Srbije i Razvojna agencija Srbije (RAS).

Forum je okupio učesnike iz privatnog i javnog sektora, državne zvaničnike, međunarodne eksperte, kao i veliki broj kompanija iz Srbije i drugih evropskih i azijskih zemalja, kako bi podstakao razmenu znanja, iskustava i najboljih primera iz prakse, i promovisao mogućnosti za povećanje održivih investicija u Srbiji.

Forum je otvoren diskusijom o izazovima dostizanja Ciljeva održivog razvoja (COR) Agende 2030 Ujedinjenih nacija, koji predstavljaju globalni strateški okvir za smanjenje siromaštva, podsticanje ekonomskog rasta i stvaranje jednakih uslova za život i rad svakog pojedinca, uz očuvanje prirodnih resursa na planeti. 

Otvarajući forum, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Fransin Pikap, istakla je da su pandemija COVID-19 i posledična socio-ekonomska kriza prouzrokovali veliki raskorak između potrebnih i dostupnih sredstava za ostvarivanje COR, što je posebno vidljivo u zemljama u razvoju. Ona je napomenula da su zato potrebna veća ulaganja finansijskih institucija i investitora iz privatnog sektora, kao i usklađivanje njihovog poslovanja sa globalnim standardima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja.

„U partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, UNDP podržava unapređenje ukupne investicione klime u Srbiji sa ciljem da privučemo i zadržimo strane investicije koje doprinose održivom socio-ekonomskom razvoju zemlje. Verujem da će ovaj Forum dovesti do novih partnerstava koja će unaprediti nivo održivih investicija u srpsku privredu“, podvukla je Pikap.

Specijalna savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za Agendu 2030, Slavica Đukić Dejanović, navela je da je prema Izveštaju o napretku u dostizanju Ciljeva održivog razvoja iz 2021. godine Srbija ostvarila blagi napredak i da se nalazi na solidnom 34. mestu. 

Foto: UNDP Srbija

„Potpuno je jasno da su za ostvarivanje Agende 2030 potrebna zajednička ulaganja javnog i privatnog sektora“, potvrdila je Đukić Dejanović. 

„Srbija svojim strateškim položajem, zalaganjem za stabilnost i gradnjom čvrstih veza sa svim ključnim ekonomskim partnerima, kao i povoljnim poslovnim ambijentom i investicionom klimom ima sve preduslove za podsticanje kompanija da ulažu u poslovanje koji će imati pozitivan uticaj ne samo na ekonomiju i lokalnu zajednicu, nego na održivi razvoj društva u celini.“

Na forumu se predstavio veliki broj kompanija koje već posluju u Srbiji u skladu sa principima održivosti. O svojim iskustvima i o uticaju investicija na lokalnu zajednicu govorili su predstavnici proizvođača iz oblasti obnovljive energije i efikasnog upravljanja vodama, kao što su Vetroelektrane Balkana, BGS Alfa, Metito i drugi. Učesnici Foruma upoznali su se i sa projektima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grada Beograda u oblasti razvoja urbane infrastrukture, kao i sa inovativnim rešenjima srpskih naučnika za poboljšanje kvaliteta vazduha u urbanim sredinama i za održivu proizvodnju hrane, uz smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, čiju su realizaciju  podržali UNDP i Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

U okviru foruma održana je i peta, a ujedno i poslednja u nizu investicionih konferencija Srbije, koju su organizovali Razvojna agencija Srbije i celokupan Srbija Expo tim. Predstavnici Ministarstava rudarstva i energetike predstavili su investitorima i publici sektor energetike sa fokusom na obnovljive izvore energije i pravni okvir i mogućnosti kada je reč o projektima u ovoj oblasti.

Nemanja Jevtović, savetnik za investicije u RAS, istakao je da je za 2020. godinu ukupna bruto potrošnja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji premašila prosek bruto potrošnje Evropske unije, ali i da kao zemlja ulažemo napore u dalje unapređenje i povećanje naših kapaciteta kada je reč o vidovima proizvodnje energije.

„Prosek bruto potrošnje energije iz obnovljivih izvora u Evropskoj uniji u 2020. godini iznosi 22.1 odsto, dok u Srbiji je to 26.3 odsto. To predstavlja signal i motivaciju da ulažemo još više u projekte koji će omogućiti proizvodnju energije na alternativan i održiv način, a današnja investiciona konferencija upravo je jedan od načina da predstavimo potencijalnim investitorima sve opcije i mogućnosti za ulaganja u ovu oblast i na najbolji način zaokružimo predstavljanje investicionih potencijala Srbije na manifestaciji Expo 2020 ovde u Dubaiju“, rekao je Jevtović.

Konferencija je predstavila neke od uspešnih projekata, poput vetroparkova, i mogućnosti za ulaganja u solarnu energiju, vetroparkove, biogas i geotermalne projekte, kao i potencijalne investicije u odlaganje otpada i deponije.

Forum „Održive investicije – korak ka podsticanju ekonomskog rasta i ostvarivanju napretka u periodu posle pandemije“ jedna je od aktivnosti u okviru projekta „Promocija održivih investicija“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, i uz podršku Fonda Ujedinjenih nacija za mir i razvoj i Odeljenja Ujedinjenih nacija za ekonomska i socijalna pitanja.

Izvor: UNDP Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti