Poštanska služba Austrije do 2030. godine prelazi na električna vozila

Foto-ilustracija: Unsplash (CHUTTERSNAP)

Austrijsku poštansku flotu do 2030. godine u potpunosti će činiti električna vozila. Ova služba je još 2011. godine počela da isporučuje poštu i pakete e-automobilima i trenutno poseduje najveću flotu električnih vozila u Austriji, koja opslužuje oko 80 odsto svih dostavnih okruga širom zemlje.

Mreža elektropunjača prati njihove ambicije kada je u pitanju potpuni prelazak na električna vozila. Trenutno raspolažu sa 2.400 punjača, ali planiraju da, sa povećanjem poštanskih električnih vozila, proporcionalno povećavaju i broj mesta za punjenje ovih automobila.

„Austrijska pošta već koristi električna dostavna vozila u svakodnevnim dostavama od 2011. godine. Električni pogon na baterije se pokazao optimalnim za nas. Zato nam je glavni cilj da i dalje nastavimo sa povećanjem našeg e-voznog parka i da do 2030. godine budemo bez emisije štetnih gasova”, rekao je Paul Janacek iz pošte Austrije.

Pošte Švajcarske, Portugalije i Novog Zelanda, imaju slične planove kada je u pitanju prelazak na električna vozila za isporuku paketa i pisama. I njihov cilj je da do 2030. godine za isporuku paketa i pisama koriste isključivo električna vozila.

Poštanska flota Srbije u svom voznom parku ima peta malih dostavnih vozila na električni pogon. Ona se koriste za dostavu poštanskih pošiljaka u najužim gradskim jezgrima Beograda, Niša i Novog Sada. Zbog svojih dimenzija posebno pogoduju vožnji i zaustavljanju u užim gradskim zonama, uskim ulicama i malim prostorima za parkiranje. Vozila se koriste za specijalizovane dostave post-ekspres pošiljaka, paketa, EMS pošiljaka, keš-ekspresa, telegrama i uputnica.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti