Grupa KONČAR – stogodišnji simbol izvrsnosti, inovacija i uspeha

Foto: KONČAR

Godine 1921. sa radom je počela jedna mala radionica predodređena za velika dela. Grupa KONČAR kroz svoju istoriju, jednog veka dugu, postala je sinonim za izvrsnost i jedan od najvećih hrvatskih izvoznika. Svoj veliki jubilej predanosti i tradicije obeležila je 24. januara, a otpornost i spremnost na promene pokazala je uspešnim poslovanjem, uprkos brojnim društveno-ekonomskim previranjima, koje je zadržala sve do danas.

Visoki standardi omogućili su izvoz na čak 130 tržišta

Stogodišnji visoki standardi Grupe KONČAR zaslužili su bezrezervno poverenje kupaca i status regionalnog lidera na području elektroindustrije. KONČAR je u svojih sto godina isporučio više od 400.000 transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga na sve kontinente, izgradio je i obnovio 375 hidroelektrana, proizveo i obnovio 700 generatora, te napravio i isporučio 330 lokomotiva i 180 niskopodnih tramvaja i vozova.

„Teško je izdvojiti dostignuća koja su obeležila poslovanje Grupe KONČAR i otvorila nam vrata ka brojnim tržištima na kojima smo danas prisutni, po principu jedinstvenog pristupa svakom kupcu, što nas razlikuje od nekih većih svetskih kompanija. Najveći resurs KONČAR-a predstavljaju naši zaposleni, koji vlastitom ekspertizom, znanjem i predanošću svakodnevno doprinose razvoju i uspehu ove kompanije“, ističe Gordan Kolak, predsednik Uprave KONČAR-a.

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

Foto: KONČAR

KONČAR je u 2020. godini pustio u rad trenutno najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, SE Vis, snage 3,5 MW. Na ovom važnom projektu, Grupa KONČAR bila je zadužena za ishođenje svih potrebnih dozvola, izradu projektne dokumentacije, gradnju postrojenja po principu „ključ u ruke“, odnosno isporuku opreme, izvođenje građevinskih i elektromontažnih radova, te finalno priključivanje elektrane na trafostanicu TS 35/10 kV Vis.

U 2020. godini su i KONČAR merni transformatori napravili veliki iskorak, isporukom devet transformatora za vlastito napajanje trafostanica naponskog nivoa 525 kV i snage 250 kVA. Reč je ujedno o najvećim transformatorima koje je društvo dosad proizvelo i među najvećim na svetu tog tipa, s obzirom na naponski nivo i snagu. O važnosti ovog uspeha puno govori i činjenica da je kupac jedna od strateški najvažnijih elektroprivreda u SAD-u.

Bogata tradicija šinskih vozila

Neizostavan deo KONČAR portfolija svakako su šinska vozila. KONČAR je još 1970. godine proizveo prvu domaću lokomotivu, a uspeh u ovom području nastavio se i kasnijim razvojem niskopodnih vozova i tramvaja. Osim domaćeg, visok kvalitet niskopodnog tramvaja prepoznalo je i zahtevno tržište Evropske unije. Tako je KONČAR 2018. godine sklopio ugovor sa letonskim kupcem, kompanijom Liepājas Tramvajs, što predstavlja izuzetan iskorak, s obzirom na to da je reč o prvom izvozu niskopodnog tramvaja. Ovaj specifični visokotehnološki proizvod iz vlastitog razvoja, KONČAR je opremio glavnim elektromotornim pogonom, pomoćnim napajanjem, mikroprocesorskim upravljanjem, te raznim drugim rešenjima osmišljenim za maksimalnu udobnost putnika.

Foto: KONČAR

Prema ugovoru, KONČAR će za letonskog kupca proizvesti i isporučiti ukupno dvanaest niskopodnih tramvaja, od kojih su prva dva isporučena krajem prošle godine, dok će poslednji biti isporučen u aprilu 2022. godine.

Niz uspešnih projekata u Srbiji

Grupa KONČAR je u julu 2018. godine ugovorila veliki projekat za Naftnu industriju Srbije (NIS), a isporuke su obuhvatale 46 protiveksplozijskih IE3  motora visokih performansi, snage do 200 kW, namenjenih pogonu pumpi, ventilatora i peći smeštenih u zonama opasnosti. Nadalje, proteklih nekoliko godina KONČAR je sarađivao sa više desetina kupaca iz Republike Srbije, a osim razvojnih projekata, većina aktivnosti se odnosila na dijagnostička i laboratorijska ispitivanja, sertifikacije i isporuke sistema monitoringa transformatora. Među važnim projektima ističu se i angažman KONČAR-a na HE Đerdap i Cementari Beočin. Treba istaći i isporuku 5 transformatora snage 37 MVA za HE Zvornik, te 2 transformatora snage 31,5 MVA za TS Kopaonik. Ukupno je u poslednjih pet godina za različite kupce u Srbiji KONČAR isporučio 14 srednje-energetskih transformatora različitih snaga.

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti