Pokrenuta Energetska strategija Rumunije 2025-2035, sa perspektivom 2050. godine

Foto-ilustracija: Freepik (rawpixel.com)

Ministarstvo energetike Rumunije, pokrenulo je projekat Energetske strategije Rumunije 2025-2035, sa perspektivom 2050. godine.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, reč je o programskom dokumentu kojim se definišu vizije i utvrđuju osnovni ciljevi razvoja nacionalnog energetskog sektora. Pored toga, njime se ukazuje na nacionalna, evropska i globalna merila koja utiču i određuju politike i odluke u oblasti energetike.

Energetska strategija uzima u obzir, između ostalog, ekonomske, tehnološke i geopolitičke transformacije na globalnom i regionalnom nivou, kao i glavne izazove izazvane potrebom za zelenom tranzicijom, fluktuacijama tržišta i drugo.

Rumunija ima dovoljno prirodnih, finansijskih i ljudskih resursa za modernizaciju energetskog sektora, usklađujući ga sa ciljevima zajednice za postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

Cilj je da ovaj sektor bude spreman kako bi podržao ekonomski rast i transformaciju privrede u celini, čime se doprinosi poboljšanju kvaliteta života.

Pročitajte još:

,,Svi ciljevi reforme i modernizacije uzimaju u obzir pristupačnost, inkluzivnost i ekonomsku konkurentnost za građane i industrijske potrošače kojima energetski sektor služi’’, navodi se na sajtu Ministarstva.

Energetskom strategijom Rumunije, definisano je šest osnovnih ciljeva – energetska sigurnost, niska energija ugljenika, energetska efikasnost, fizički pristup energiji za sve potrošače i finansijska dostupnost i ekonomska konkurentnost energije, zatim efikasna tržišta energije, kao i  digitalizacija, razvoj pametne mreže i sajber bezbednost.

Pored toga, postoje i principi na kojima se zasniva Energetska strategija, a koji treba da budu ispunjeni istovremeno. Prvi princip jeste davanje prioriteta sigurnosti snabdevanja i kapaciteta za reagovanje na krizu, zatim razvoj energetskog sektora po principu ekonomske efikasnosti i racionalnosti, kao i ekonomska i socijalna jednakost za regione i ljude. Naredni pricnipi su postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine i stvaranje slobodnog, konkurentnog i preduzetničkog energetskog tržišta. Pored toga u principe se svrstavaju tehnološka neutralnost i eksploatacija svih energetskih resursa koji mogu da doprinesu smanjenju emisija i jačanju proizvodnog lanca, kao i razvoj sektora skladištenja toplotne i električne energije. Na kraju, treba pomenuti konsolidaciju lanca snabdevanja posvećenog energetskoj industriji i razvoj cirkularne ekonomije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti