CG se u cilju očuvanja energetske stabilnosti opredelila za projekat Solari 5000+

Foto-ilustracija: Pixabay (Michael_Pointner)

Kako bi se očuvala energetska stabilnost Crne Gore, što podrazumeva što manju zavisnost od uvoza energije, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), opredelila se za pokretanje projekta Solari 5000+.

Prilikom donošenja ovakve odluka, EPCG se rukovodila određenim važnim faktorima. Povećanje udela proizvedene električne energije iz obnovljivih i jeftinih izvora, predstavlja prvi faktor. Drugi jeste da se izgrade novi energetski izvori korišćenjem sredstava iz fondova ili banaka, koji su zainteresovani za podsticanje razvoja OIE kroz odobravanje povoljnih kredita, grejs perioda i minimalnih kamatnih stopa. Pored njih, tu je i sticanje novih znanja i iskustava o zelenoj energiji i njenim pozitivnim efektima u kontekstu procesa energetske tranzicije, kao i nepostojanje rizika od nestanka izvora energije.

Kao naredni, navodi se ostvarivanje pozitivnih efekata za građane i privredne subjekte, koji će nakon isteka perioda kredita dobijati značajno umanjene račune za električnu eneriju, jer će njihove solarne elektrane proizvoditi električnu energiju u količini koja je približno jednaka količini energije koja zadovoljava njihove potrebe. Na kraju, ističe se i smanjenje gubitaka u prenosu – jedna od značajnih negativnih stavki kod poslovanja EPCG, s obzirom na to da se elektična energija u tako velikim količinama ne može skladištiti i da gubitak nastaje uvek onda kada je proizvodnja veća od potrošnje, a tačna predvidivost nije moguća s obzirom na veliki broj krajnjih potrošača, dok sa druge strane elektroenergetski sistem mora da bude sposoban da podnese i ekstremne potrošnje koje mogu biti samo u nekom određenom trenutku u vremenu.

Projekat obuhvata 70MW instalisane snage koja dolazi od nekoliko hiljada subjekata, gde svaki individualni subjekat instalira jedinstvenu potrebnu snagu i na taj način postaje mini solarna elektrana, navodi se na zvaničnom sajtu EPCG i dodaje da u zavisnosti od instalisane snage projekat za posledicu ima i značajno smanjenje tehničkih gubitaka u distributivnoj mreži.

Pročitajte još:

Studija je bazirana na tome da subjekti plaćaju rate približno jednake prosečnim računima.

Ukoliko bude proizvedeno više energije nego što je potrošeno, EPCG bi otkupljivao višak električne energije od subjekta, što daje mogućnost zarade subjektima. U situaciji da je subjekat potrošio više nego što je proizvedeno, EPCG će subjektu ispostaviti račun za dodatno potrošenu električnu energiju. Predlog je da se jednom godišnje vrši sravnjivanje viškova i manjkova, što je definisano i izmenama i dopunama Zakona o energetici.

Struktura instalisane snage i proizvodnja po regionima

  • 40 odsto ukupne instalisane snage 28MW biće instalisano u južnoj regiji Crne Gore, gde je najveći Specifični godišni prinos električne energije 1,686kWh po 1kW instalisane snage, što daje 47GWh proizvedene električne energije.
  • 40 odsto ukupne instalisane snage 28MW biće instalisano u centralnom delu Crne Gore, gde je Specifični godišni prinos električne energije 1,637kWh po 1kW instalisane snage, što daje 46GWh proizvedene električne energije.
  • 20 odsto ukupne instalisane snage 14MW biće instalisano u severnoj regiji Crne Gore, gde je Specifični godišni prinos električne energije najmanji i iznosi 1,571kWh po 1kW instalisane snage, što daje 22GWh proizvedene električne energije.

Nakon realizacije projekta Solari 5000+, očekivana ukupna proizvodnja je 115,038,000 kWh.

Jedno od suštinskih pitanja vezano za srednjoročnu i dugoročnu strategiju razvoja proizvodnje električne energije u Crnoj Gori je očuvanje energetske stabilnosti, što upravo podrazumeva težnju prema većoj energetskoj nezavisnosti.

Energetska efikasnost

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti