Razvoj saradnje sa delegacijom EDF-a u mirnodopskoj primeni nuklearne energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Meyers)

O saradnji u energetskom sektoru, sa posebnim osvrtom na razvoj saradnje u mirnodopskoj primeni nuklearne energije, Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike razgovarala je sa delegacijom francuske državne energetske kompanije EDF.

Tom prilikom, ministarka je istakla da Vlada postavlja temelje za donošenje informisanih procena o potencijalu za implementaciju nuklearno-energetskog programa na osnovu specifičnih zahteva i mogućnosti zemlje.

Prisećanja radi, naša zemlja nedavno je potpisala sa EDF-om Memorandum o razumevanju za strateško partnerstvo i saradnju u postavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i nisko-karbonskih tehnologija.

,,Razmena znanja i iskustava u cilju jačanja domaćih stručnjaka je naredni korak i pravac u kojem planiramo da produbljujemo saradnju sa ovom kompanijom’’, rekla je ministarka.

Predstavnici EDF-a upoznali su ministarku sa strategijom poslovanja koja podrazumeva izgradnju flote nuklearnih postrojenja širom Evrope, u zaokruženom evropskom lancu vrednosti koji treba da podstakne jačanje konkurentnosti i otpornosti energetskih sistema širom kontinenta, i da vide Srbiju kao deo tog procesa. EDF je najveći evropski proizvođač električne energije, u kojem je 50.000 zaposlenih angažovano na aktivnostima u vezi sa razvojem civilnog programa nuklearne energije, među kojima je 7.000 inženjera.

Pročitajte još:

„Ministarstvo rudarstva i energetike će uskoro sprovesti javnu nabavku za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije i predstavnici EDF-a su izrazili zainteresovanost za učešćem, što smatram jako važnim s obzirom na iskustvo koje imaju u sličnim projektima u Holandiji, Finskoj, Švedskoj i širom Evrope’’, rekla je ona.

Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, koji je u proceduri usvajanja na Vladi, kako je objasnila ministarka, razmatra potencijal za uvođenje nuklearne energije u nacionalni miks Srbije kao izvora bazne energije u jednom od svojih scenarija, kao i da će tokom leta biti održana javna rasprava o izmenama Zakona o energetici.

„Pitanje korišćenja nuklearne energije, pre svega treba utvrditi na zakonodavnom nivou kako bi Srbija imala mogućnost da započne razmatranje razvoja nuklearnog programa u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju’’, rekla je ministarka.

Kako je dodala, u budućnosti će nam biti potrebno mnogo više energije, pre svega zbog očekivanog privrednog rasta i ekonomskog razvoja, a nuklearna energija je bazna energija koja emituje višestruko manje ugljen-dioksida od fosilnih goriva, zbog čega je treba razmatrati kao jedno od potencijalnih rešenja na putu energetske tranzicije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti