Pijace se sele na internet?

Prodavci na novosadskim pijacama mogli bi uskoro da dobiju mogućnost prodaje putem interneta preko digitalne aplikacije koja bi takav sistem prodaje znatno olakšala, najavljuje Danilo Golubović, savetnik ministarke za evropske integracije. S obzirom na to da su, zbog vanredne situacije, pijace u Novom Sadu zatvorene, mali poljoprivrednici više ne mogu da prodaju svoje proizvode na tezgama. Golubović ocenjuje da su time značajno ekonomski izazvani, te da bi na ovaj način moglo da im se omogući dalje poslovanje.

Foto-ilustracija: Unsplash (Caleb Stokes)

„Ideja je da naši stručnjaci naprave aplikaciju koju bi koristila JKP ‘Tržnica’ tako da bi oni koji imaju tezge na pijaci mogli da imaju onlajn prodaju jer su oni najviše pogođeni. U pitanju su mala porodična gazdinstva koja su taman, zahvaljujući subvencijama, ušla u neki biznis i počela da ostvaruju profit. Međutim, zbog ove situacije značajno trpe u pogledu ekonomije. Mislim da bi ovakav način prodaje značajno amortizovao ovu situaciju“, navodi Golubović. Dodaje da bi, u saradnji sa kabinetom gradonačelnika Novog Sada i JKP „Tržnica“, u narednih nekoliko dana moglo da se počne sa realizacijom ovakvog sistema prodaje i napominje da bi taj sistem trebalo da opstane i u budućnosti ukoliko ponovo dođe do slične situacije, ali i zbog modernizacije poslovanja pijaca.

Radno vreme pijaca u mnogim gradovima je smanjeno, svakodnevno se obavlja dezinfekcija, a sve je manje i prodavaca i kupaca. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će sve pijace na teritoriji Beograda biti zatvorene, prenosi B92.

Gostujući u emisiji Osvrt na televiziji B92, rekao je da će se tako povećati socijalna distanca. Dodao je i da će propisano radno vreme prodavnica vikendom biti do 13 sati, a radnim danima do 15.

Kada je u pitanju izvoz domaćih proizvoda, Golubović ocenjuje da bi ove godine, ukoliko sve bude išlo po planu, Srbija mogla da ostvari veći izvoz.

„Imate Nemačku koja ima 40 odsto zadovoljenja u voću i povrću, ali nema sada sezonske radnike. Njima samo u martu treba oko 37.000 sezonskih radnika, u maju im treba oko 80.000 sezonskih radnika, koje neće imati, tako da će neka tržišta verovatno ostati bez dovoljnih količina poljoprivrednih proizvoda i ako naša setva, a kasnije i proizvodnja voća i povrća prođu dobro, mislim da ćemo dobiti veću izvoznu šansu“, smatra Golubović.

Isplata subvencija sigurna, samo će kasniti

Novosadski poljoprivrednici i proizvođači u ostalim delovima Vojvodine, koji su konkurisali za subvencije, podsticaje i kredite, dobiće sredstva bez obzira na vanrednu situaciju, ali će sam proces biti usporen, navode u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede.

Foto-ilustracija: Unsplash (Theme Inn)

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede nastaviće sa podelom sredstava i kreditiranja poljoprivrednika na teritoriji AP Vojvodine. Međutim, ovaj postupak podele kredita biće puno sporiji imajući u vidu da smo na osnovu mera i preporuka Vlade Republike Srbije obustavili rad sa klijentima u vidu ličnog kontakta i funkcionišemo putem mejla i pošte. Samim tim i naši klijenti imaju usporenu mogućnost da obezbede upis založnog prava kod notara, upis hipoteke u katastru. Ipak, trudimo se da izađemo u susret našim klijentima i da im obezbedimo sredstva kako bi nastavili svoju poljoprivrednu proizvodnju“, navodi Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Konkursi i dalje aktuelni, omogućeno odloženo plaćanje rata kredita

U skladu sa preporukama Narodne banke Srbije pomenuti fond doneo je odluku o moratorijumu na plaćanje koja je stupila na snagu 20. marta što znači da u sledeća tri meseca svi korisnici imaju pravo da odlože plaćanje rata prema fondu i u tom periodu im ne teče zatezna kamata. Bogdanović napominje da konkursi koji su otvoreni, neće biti zatvoreni u ovom periodu i da će poljoprivrednici moći da apliciraju i dalje.“Kod nas su aktuelni konkursi za nabavku nove kako pogonske, tako i priključne mehanizacije, konkursi za podizanje višegodišnjih zasada voća, za podizanje staklenika, plastenika, za podizanje protivgradnih mreža, za kupovinu sistema za navodnjavanje, za kupovinu košnica, za podizanje silosa, podnih skladišta, kao i za nabavku opreme za stočarske farme, ali i za kupovinu priplodnih grla stoke, počev od govedarstva, ovčarstva, svinjarstva.“

Svi neophodni obrasci, dodaje, mogu se skinuti sa sajta Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, dok se dodatne informacije mogu dobiti i svakog radnog dana od 8 do 16 sati na brojeve telefona 021/557451 i 021/557452.

Autorka: Andrijana Glišić

Izvor: Agroklub.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti