Donacijama protiv koronavirusa

Kako piše Nova ekonomija, u protekloj nedelji veliki broj kompanija donirao je novac za kupovinu respiratora i neophodne medicinske opreme ili na drugi način pomogao zajednici i građanima Srbije. Evo na koji način su pomogle neke od njih.

UNICEF je mobilisao sve raspoložive resurse kako bi odmah pružio podršku naporima Vlade Republike Srbije u borbi protiv koronavirusa. Poručeno je 50 respiratora, zaštitna oprema i higijenski paketi u vrednosti preko 500,000 dolara. Zahvaljujući ličnim donacijama zaposlenih u Nordeusu uz podršku osnivača kompanije, nabavljaju 15 respiratora. A uz finansijsku podršku Phi Academy, Vojvođanske banke, redovnih donatora i UNICEF-ove ambasadorka Ane Ivanović, dodatnih 35 respiratora. U toku sledeće nedelje očekuje se prvi deo isporuke zaštitne opreme – maski, zaštitnih odela, vizir naočara i rukavica za zdravstvene radnike, a biće isporučen i prvi kontingent od 1.700 higijenskih paketa za najugroženije porodice sa decom.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mika Baumeister)

Raiffeisen banka je donirala novac za nabavku 10 respiratora za bolnice u Srbiji koje leče naše građane, „Donacijom za kupovinu 10 respiratora, želimo da pružimo preko potrebnu pomoć zdravstvenom sistemu u ovom trenutku. Ovim se pridružujemo partnerima iz privatnog sektora jer su borba sa vremenom, solidarnost i humanost najbolji mogući način za očuvanje zdravlja i života što većeg broja naših građana“, izjavio je Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke.

Kompanija Telekom Srbija donirala je 20 miliona dinara zdravstvenom sistemu u Srbiji kako bi pomogla da se obezbedi dodatna oprema za borbu protiv koronavirusa. U koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, Kliničkom centru u Nišu i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo u Novom Sadu donirano je po pet miliona dinara za nabavku testova na KOVID-19, reagenasa, medicinske i druge opreme potrebne u toku trajanja epidemije.

Kompanija Merkator odazvala se pozivu Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani i obezbedila sendviče, vodu i poslastice, kao i doručak pred put za 400 srpskih državljana koji na osnovu dogovora koji su postigle slovenačka vlada i Vlada Srbije stižu danas u Srbiju. Reč je o našim državljanima koji su se vraćali iz skandinavskih zemalja, kao i Beneluksa, Nemačke, Češke, Slovačke i Austrije, a koji nisu imali boravišnu vizu u Sloveniji.

Kompanija Imlek i Direktna Banka su se među prvima odazvale pozivu Vlade Republike Srbije i obezbedile sredstva za nabavku 10 respiratora potrebnih za lečenje pacijenata sa najtežim oblicima bolesti KOVID-19. Respiratori, njih sedam koliko je obezbedila kompanija Imlek i tri koje je donirala Direkna Banka, biće raspoređeni u zdravstvene centre širom Srbije. Odgovornost Imleka ogleda se i u činjenici da je kompanija rasporedila zaposlene u proizvodnji za rad u smenama kako bi tržište uobičajeno snabdevala mlekom i mlečnim proizvodima, dok ostali zaposleni rade od svojih domova, a sve u cilju zaštite njihovog zdravlja, kao i zdravlja čitave zajednice.

Kompanija Nectar pridružila se akciji i apelu Privredne komore Srbije i donirala 5 miliona dinara za nabavku testova za dijagnostiku virusa KOVID-19 u želji da pomogne u meri u kojoj je moguće da se što pre efikasnim merama spreči dalje širenje i sačuvaju životi naših građana.

Tekstilna kompanija iz Novog Pazara DEKA JEANS sašila je i donirala 1.500 komada zaštitnih maski za zdravstvene ustanove i javna preduzeća u svom gradu. U toj firmi su za Novu ekonomiju naveli da je trećina namenjena „Gradskoj čistoći“, još trećina za Dom zdravlja Novi Pazar, kao i da će sledeću turu od 1.500 zaštitnih predmeta donirati ustanovama u Beogradu. Prema rečima zaposlenih u DEKA JEANS-u, najviše maski u sledećoj turi biće poslato na Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“.

Kompanija Henkel Srbija podržala je akciju pomoći koju su organizovali Privredna komora Srbije i Grad Beograd za 176.000 Beograđana starijih od 65 godina čije su penzije manje od 30.000 dinara. Tom prilikom, kompanija je donirala Crvenom krstu više od 185 tona svojih proizvoda, te tako pružila pomoć najstarijim sugrađanima koji su u svojim domovima tokom trajanja karantina.

Pročitajte više ovde.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti