Zavod za biocide i medicinsku ekologiju ima dosta posla tokom vanrednog stanja

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i član Gradskog veća Slobodan Šolević obišli su u subotu, 28. marta, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju i tom prilikom naglasili značaj te institucije u periodu vanrednog stanja.

Foto: Grad Beograd

Događaju su prisustvovali načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević i direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

Nikodijević je istakao značaj ove institucije u toku vanrednog stanja, ali i u redovnim okolnostima.

„Ovo je jedna od vitalnih institucija koje rade na teritoriji grada, zbog čega je Grad Beograd godinama unazad ulagao u ovaj zavod. U ovim trenucima vanrednog stanja, ovaj zavod ima stručne ljude i opremu koja zadovoljava sve standarde“, ukazao je Nikodijević i dodao da ako bude bilo potrebe, naći će se način za angažovanjem dodatnih ljudi i opreme.

Nikodijević je istakao da u ovom trenutku Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dezinfikuje zdravstvene i ustanove socijalne zaštite, kao i autobuse javnog prevoza.

„To su ustanove od vitalnog značaja za Beograd, jer se u njima na malom prostoru nalazi veliki broj ljudi, a sa ciljem da svi korisnici budu maksimalno bezbedni od širenja koronavirusa„, istakao je Nikodijević.

On je dodao da su nabavljene dovoljne količine rastvora na bazi hlora i alkohola a koji se, prema propisima Svetske zdravstvene organizacije koristi za dezinfekciju u ovim pandemijskim uslovima.

Ministar Antić je naveo da ovaj zavod u toku vanrednog stanja, ali i u drugim okolnostima, predstavlja jedan od stubova ukupnog zdravstveno-ekološkog sistema u Beogradu.

Zavod omogućava da se na najsavremeniji način vrši dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija kao deo opšte sanitarne kulture, istakao je Antić i zahvalio Gradu Beogradu jer je omogućio ovom zavodu da danas bude ovako dobro opremljen.

„Zavod je u proteklih nekoliko nedelja podneo ogroman teret, jer je sprovedena dezinfekcija skoro pola miliona kvadratnih metara esencijalno važnog prostora za suzbijanje koronavirusa. Da to nismo uradili, imali bismo veliki problem u svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kao i u svim komunalnim sistemima koji treba da nam održe život u Beogradu“, istakao je Antić.

Foto: Grad Beograd

On je ukazao da Zavod za biocide i medicinsku ekologiju raspolaže uređajima za testiranje građana na virus korona, kao i sve tehničke kapacitete. Dodao je da je na tu temu razgovarao sa predsednicom Vlade Srbije i direktorkom Zavoda, a da će krizni štab izneti procenu da se i Zavod uključi u tu aktivnost.

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot istakla je da je ta ustanova subjekt od posebnog značaja za postupanje u vanrednim situcijama.

„Upravo iz tog razloga, uvek se spremamo za ovakve i slične situacije. Pravovremana spremnost se pokazala i u ovoj situaciji, jer smo na vreme obezbedili dezinfekciona sredstva, zaštitnu opremu, uređaje i mašine kako bismo sada reagovali na pravi način, i tamo gde je najpotrebnije“, zaključila je Dragana Despot.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti