Prvi srpski superautomobil – delo domaćih inženjera i domaće pameti

Foto: RTS (Sat plus)

Zašto je Mašinski fakultet u Beogradu jedna od najboljih obrazovno-naučnih institucija i zašto su inženjeri koje odškoluje najtraženiji u zemlji, pa i šire, saznaćete ukoliko pogledate najnoviju emisiju Sat plus na RTS-u i ekskluzivnu reportažu o prvom srpskom superautomobilu „raw“ od 280 KS.

Reč je o prvom pravom sportskom automobilu u Srbiji. I ne samo to.  Ovo vozilo, kako se navodi, moći će  da se homologuje i registruje za vožnju po putu. Kreirali su ga mladi stručnjaci Centra za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije (AMSS). Među njima su i četvorica inženjera sa diplomom Mašinskog fakulteta u Beogradu – Trifun Miličević, Rade Zečević, Milan Caran i Miloš Ninković. Zanimljivo je da su sva četvorica nekadašnji članovi prvog srpskog Formula student tima „Tenfor drumska strela“. I ostatak ekipe čine, uglavnom, nekadašnji i aktuelni članovi Drumske strele. To na najbolji način govori o značaju tog studentskog projekta.

Foto: RTS (Sat plus)

O tome šta je podstaklo Centar za motorna vozila AMSS da radi na razvoju i izradi jednog takvog automobila, za Sat plus je govorio  direktor te kompanije Milan Božić. Napominjući  da u sastavu tog centra radi više od stotinu inženjera i 12 doktora nauka, on je rekao da ta firma u tehnološkom smislu predstavlja jednu od najačih kompanija u regionu, pa i šire.

„S druge strane, imamo i Mašinski fakultet u Beogradu koji je jedna od najboljih naučnih institucija u zemlji. Mašinski fakultet proizvodi izuzetno dobre inženjere, a mi kao firma pomažemo Formuli student, njihovom projektu. Iz te mase jako dobrih studenata za sebe biramo najbolje inženjere“, rekao je, između ostalog, Božić.

Emisiju Sat plus i reportažu o prvom srpskom superautomobilu i njegovim kreatorima  možete pogledati u nastavku:

Izvor: Mašinski fakultet u Beogradu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti