Martovski sneg i mraz napravili veliku štetu voćarima

Natprosečno visoke temperature tokom februara i u prvoj polovini marta prouzrokovale su rano pupanje i cvetanje pre svega koštunjavog voća. Sneg i jak mraz u toku proteklih dana sasvim su izvesno pričinili veliku štetu na plantažama širom Srbije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mari Potter)

Stručnjaci poljoprivrednog instituta Zrenjanin ovih dana zajedno sa voćarima obilaze plantaže i prema njihovim rečima najugroženije su kajsije.

Marko Grče iz Kleka ubraja se među najveće proizvođače kajsija, pored mraza koji je uništio ovogodišnji rod, problem mu pričinjava i činjenica da je plantaža u zakupu.

„Na ovom voćnjaku zasađeno je oko hiljadu stabala kajsije. Trpim duplu štetu iz razloga jer je ovaj voćnjak u zakupu gde svake godine u arendi dajem 3.000 evra zakupa. Po nekim procenama, juče i danas izmrzlo je više od sedamdeset odsto, a na nekim stablima i devedeset odsto cveta, tako da ne znam kako ću taj potencijalni prinos koji je smanjen uspeti da sve troškove koje prate zaštitu, rad radnika i uspeti da platim samo arendu, a kamoli šta drugo“, navodi Marko Grče iz Kleka kod Zrenjanina.

Samo na području pet opština Srednjeg Banata pod voćnjacima se nalazi oko 2.000 hektara.

„U regionu Srednjeg Banata ima oko 200 do 250 hektara pod kajsijom, poslednjih dana je zabeležena temperatura od minus tri do minus šest. Možemo očekivati određeni procenat izmrzavanja koji će se kretati negde od 40 do 70 odsto minimalno za naš region ovde“, objašnjava Milinko Sinđić PSS Zrenjanin.

Pod plantažama voća u Vojvodini nalazi se negde oko 25.000 do 30.000 hektara, najzastupljenije su višnje, jabuke, pa i ostalo voće.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti