Nakon protesta i žalbi Zrenjaninaca, fabrika za preradu životinjskog otpada „Prekon“ se izmešta

Foto: Grad Zrenjanin

Nakon pritužbi i protesta građana, a kako svi dosadašnji pokušaji i primenjena rešenja nisu dali odgovarajuće rezultate, na pomolu je konačno rešenje dugogodišnjeg problema u vezi sa emisijom neprijatnih mirisa iz zrenjaninskog preduzeća “Prekon”. O tome su nedavno govorili direktor tog preduzeća Slavko Popović i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je najavio izmeštanje pogona sa sadašnje lokacije, o čemu su saglasne sve strane – rukovodstvo preduzeća, vlasnici kompanije “Matijević” u čijem je sastavu “Prekon”, kao i Grad Zrenjanin, a s čim je upoznat i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i obavešteno i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine. Dogovara se i sastanak uz učešće svih strana, nakon kog će biti poznato više detalja o načinu realizacije predloženog projekta.

„Kada smo s vlasnicima firme razgovarali pre dužeg vremena, bila su u opticaju tri moguća rešenja ovog problema. Prvi, da se fabrika zatvori, za šta nema bilo kakvog pravnog osnova. Drugo rešenje je bilo da se investira u dodatnu opremu koja bi sprečila emisiju neprijatnih mirisa na koje se brojni naši sugrađani žale. Pokušalo se s tim, ali nažalost, ugrađena tehnologija nije dala željene rezultate i efekte i treće rešenje, koje smo tada ponudili kao opciju, bilo je da ćemo ići na izmeštanje pogona. Sada su sve strane saglasne i prihvataju to rešenje, zahvaljujem se na tome vlasnicima kompanije ‘Matijević'“, rekao je Duško Radišić i podsetio da je ovaj problem prisutan duže od 20 godina i neposredno ugrožava tri zrenjaninska naselja: Mužlju, Dositej Obradović i Zeleno polje.

Foto: Grad Zrenjanin

„Sada smo na najboljem putu da to konačno rešimo i da izmeštanje usledi vrlo brzo. Prva ideja, koja ne zavisi samo od lokalne samouprave, već i od države, odnosno nadležnih ministarstava, jeste da se napravi određena integracija između državne kafilerije  ‘Energo Zelena’ iz Inđije i ‘Prekona’, neka vrsta javno-privatnog partnerstva, o čemu se već razgovaralo na sastanku koji je inicirao Grad Zrenjanin, a uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i sekretara Vuka Radojevića. Tu je pronađen neki zajednički interes i gde bi se uložila dodatna sredstva u ‘Energo Zelenu’, kako bi se otpad iz ‘Prekona’, ali i nekoliko drugih vojvođanskih kafilerija, mogao tamo da prerađuje“, objasnio je Radišić i predočio i drugu mogućnost.

„Ako ne bude moguće rešenje na ovaj način, Grad Zrenjanin je pripremio i predložio nekoliko lokacija za preseljenje, na osnovu poklapanja svih relevantnih parametara – dovoljne udaljenosti od najbližih naselja, povoljne ruže vetrova, mogućnosti infrastrukturnog opremanja, a cilj je da više ne bude bilo kakvih pritužbi na emisiju neprijatnih mirisa. Takođe, cilj je i da ljudi koji ovde rade, neposredno u pogonu ili kao kooperanti, zadrže svoja radna mesta, da se proizvodnja širi i da imamo nove investicije. Lokalna samouprava ponudila je i svu logističku pomoć oko pronalaženja nove delatnosti koja bi se obavljala na sadašnjoj lokaciji ‘Prekona'“, naveo je Radišić, koji je aktivno uključen u sva dešavanja oko “Prekona” i povezuje sve subjekte koji mogu da ovaj problem reše.

U saopštenju upućenom javnosti pre nekoliko dana, iz preduzeća “Prekon” ističu da “Prekon DOO nije kafilerija, da se u istom ne uništavaju leševi životinja, već se prerađuje životinjski otpad kategorije 3 iz klanične proizvodnje (delovi životinja zaklanih u klanici kao bezopasan otpad), od kojih se dobija prerađen protein životinjskog porekla, topljena mast, međuproizvod za laboratorijske reagense, farmaceutsku industriju, kozmetičke proizvode i dr.”

Navode da su i do sada, zbog specifičnosti materijala za preradu, u skladu sa svim propisima iz ove oblasti, a imaju u planu i za ubuduće, da konstantno ulažu i unapređuju proizvodnju i maksimalno obezbeđuju redukovanje eventualnih neprijatnih mirisa.

Foto: Grad Zrenjanin

“Ova grana privredne delatnosti je samo jedna karika u proizvodnom lancu, od proizvodnje na njivama do prerađivačko-prehrambene industrije, čijim bi prestankom rada došlo do uništenja celokupne klanične industrije u Srbiji sa 1.000 registrovanih klanica. Ono što čini globalni problem celokupne naše društvene zajednice je taj što u Srbiji, pored ‘Prekon’ (za preradu kategorije 3) radi još ‘Žibel’ iz Bačke Topole, dok kao kafilerija za spaljivanje leševa životinja aktivno radi samo pogon ‘Napredak’ u Ćupriji i od nedavno ponovo radi ‘Energo Zelena’ u Inđiji. Činjenica je da su za sve klanice u Srbiji to veoma mali kapaciteti za sakupljanje, preradu i uništavanje životinjskog otpada, što se mora hitno rešavati na nivou države. Ovaj problem očekuje sve nas u vrlo bliskoj budućnosti i mnogo je veći i ozbiljniji od ‘problema’, koji se pripisuje ‘Prekonu'“, stoji, između ostalog, u saopštenju.

Direktor “Prekona” Slavko Popović je naglasio da su vrata preduzeća otvorena za sve koji žele da dobiju adekvatnu informaciju o njihovom radu i naporima koji se čine da se ovaj problem reši, ali da se, uprkos tome, u javnosti iznose brojne neistine i zablude, kako o samoj proizvodnji, tako i o sastavu emitovanih čestica.

“Aktivno smo uključeni u čitavu ovu priču i nama je takođe u interesu da se problem reši. Preduzeće posluje u skladu sa važećim zakonskim propisima i poštuje sve standarde predviđene za ovu vrstu delatnosti. Država je odredila tri parametra koja se obavezno mere od strane ovlašćenih laboratorija, u samom pogonu i na kontrolnim mestima od strane Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu. Ni jedno dosadašnje merenje nije pokazalo prekoračenje bilo koje granične vrednosti. Ulaganja u dodatnu opremu, koja nisu bila mala, dala su određene rezultate, ali smo svesni da problem neprijatnog mirisa i dalje postoji i prihvatamo izmeštanje na lokaciju koja bude odabrana. U relativno kratkom vremenskom roku, meseci su u pitanju, moguće je podići novi objekat i montirati potrebnu opremu, a od grada imamo obećanje da će sve dozvole biti pribavljene takođe u najkraćem mogućem roku. Sasvim je sigurno da smo ušli u proces koji će dati rezultate, odnosno trajno rešiti ovaj problem”, zaključio je Popović.

Izvor: Grad Zrenjanin

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti