Koliko nezakonitih građevinskih dozvola je potrebno da se izgradi fabrika guma u Zrenjaninu?

Grad Zrenjanin je 10. jula izdao treću po redu nezakonitu građevinsku dozvolu investitoru Linglong International Europe doo, ovoga puta za drugu fazu izgradnje pomoćnih objekata u okviru kompleksa fabrike guma.

Foto: RERI

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je 20. jula podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, ističući da je dozvola izdata suprotno propisima. RERI zahteva od Pokrajinskog sekretarijata da nezakonitu dozvolu poništi.

Građevinsku dozvolu je, kao i u prethodnim slučajevima, izdao nenadležni organ. Dozvola od 10. jula izdata je za pomoćne objekte koji su u funkciji glavnog objekta – fabrike guma i bez glavnog objekta, same fabrike, ovi objekti ne bi ni bili izgrađeni (centar za rekreaciju zaposlenih, parking i sl).

U građevinskoj dozvoli se pogrešno navodi da Investitor poseduje rešenje da procena uticaja na životnu sredinu za navedene objekte nije potrebna. Takvo rešenje ne postoji, jer je Gradska uprava Grada Zrenjanina obustavila postupak odlučivanja o potrebi procene uticaja, 7. maja 2020. godine. Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu ne poznaje i ne predviđa ovakvu proceduru. Gradska uprava je bila dužna da postupak sprovede tako što će doneti rešenje o potrebi procene uticaja ili rešenje da procena uticaja nije potrebna. Podsećamo da je u ovom nezakonitom postupku gradska uprava odbacila 215 primedbi građana i udruženja, tvrdeći da nisu osnovana.

Dakle, investitor nije ni mogao da priloži rešenje da nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu, kako je u dozvoli navedeno, jer takvo rešenje ne poseduje.

Lokacijski uslovi, koji su sastavni deo građevinske dozvole, ne sadrže uslove nadležnog Zavoda za zaštitu prirode, čime je u postupku izdavanja sporne građevinske dozvole prekršen Zakon o zaštiti prirode i Uredba o lokacijskim uslovima.

Izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu koje je suprotno propisima izaziva najviši stepen zabrinutosti i zbog toga RERI apeluje na institucije Republike Srbije da počnu da primenjuju propise, a građane Zrenjanina poziva da iskoriste sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi izvršili pritisak na gradske vlasti da prestanu sa zloupotrebama javnih ovlašćenja i donošenjem nezakonitih odluka.

Postupak izdavanja građevinskih dozvola za fabriku guma u Zrenjaninu, koja je proglašena za projekat od značaja za Republiku Srbiju, predstavlja tipičan primer izbegavanja primene propisa iz oblasti zaštite životne sredine, što samo uvećava zabrinutost građana Zrenjanina zbog mogućih uticaja ovog projekta na životnu sredinu i zdravlje ljudi, naročito imajući u vidu druge probleme iz ove oblasti sa kojima se građani Zrenjanina suočavaju godinama.

Izvor: Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti