Kojih 10 zemalja ima najveći kapacitet vetroelektrana na moru?

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicholas Doherty)

Poslednji izveštaj udruženja „Renewable UK“ otkriva da je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo vodeće mesto u sektoru upotrebe energije vetra na moru. Tokom poslednjih 12 meseci, broj takvih projekata, bilo da je reč o onima koji već proizvode struju ili su tek u fazi izgradnje, pregovora ili planiranja, porastao je za 30 odsto, sa 122 na 159 GW. Ovo predstavlja čak četvrtinu kapaciteta svetskih vetroelektrana na moru.

Drugoplasirana je Kina, u kojoj ukupna snaga vetrenjača iznosi 19,3 GW. Zabeležen je skok od 60 odsto, sa 12 GW, što je rezultovalo njenim „penjanjem“ na lestvici – pošto je u prethodnom preseku bila četvrta.

Sjedinjene Američke Države su zadržale četvrto mesto, a snaga vetra na moru je uvećana za 13 odsto – sa 15,7 na 17,8 GW. Nezavidnim napretkom, od tek 68 MW, Nemačka je pala sa drugog na četvrto mesto, održavši se na oko 16,5 GW.

Tajvan je ostao petoplasirani, a prethodnih godinu dana zemlji je donelo povećanje kapaciteta tzv. offshore vetroparkova od 28 odsto – sa 8,9 na 11,4 GW.

Iako je i porast postrojenja u Holandiji, sa 6,5 na 11,3 GW, odnosno za 74 odsto, zadivljujuć, što joj je i obezbedilo šesto mesto na listi, Irska je bila još uspešnija u energetskoj tranziciji. Skokom od 156 odsto – sa 3,2 GW prošle godine na 8,2 GW ove – vetrenjače na moru, pored električne energije, Ircima su obezbedile i sedmo mesto. Za njima slede Poljaci sa 6,2 GW vetroelektrana na moru, Danci sa 4,7 GW i Vijetnamci sa 3, 6 GW.

Ujedinjeno Kraljevstvo je rekorder i kada je reč o vetroparkovima koji su već pušteni u rad (9,7 GW). Prate ga Nemačka (7,5 GW), Kina (3,3 GW), Belgija (1,8 GW) i Danska (1,7 GW).

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti