Neobično mesto za uzgoj morske trave – vetroelektrana

Foto-ilustracija: Pixabay

Belgijsko-holandski konzorcijum „Wier & Wind“ nastoji da u potpunosti opravda ime postrojenja na Severnom moru – vetrofarma (od eng. wind farm) – i da na njegovoj teritoriji u narednih dve godine otpočne uzgoj morske trave. Prema tvrdnjama idejnih tvoraca, bio bi ovo prvi projekat tog tipa na svetu.

Proizvodni asortiman najvećeg vetroparka na moru u Belgiji „Norther“, snage 370 MW, mogao bi uskoro da bude proširen tzv. hranom budućnosti.

Morska trava nicala bi između 44 vetrenjače. Stručnjaci rastuću potražnju za njom objašnjavaju širokim rasponom upotrebe i veruju da bi upravo vetroelektrane na moru bile idealno mesto za njihov uzgoj u blizini obale.

Pored ishrane, morska trava se koristi i za proizvodnju lekova i biogoriva ili biomaterijala, ali i kao đubrivo i kompost i za sprečavanje erozije plaža. Verovatno najznačajniji doprinos životnoj sredini i borbi protiv klimatskih promena daje prečišćavajući vodu i skladišteći ugljenik.

U planu je da sistem za uzgoj morske trave bude postavljen do kraja ove godine, a prvi plodovi iz vetrofarme se očekuju u aprilu 2021. godine. U finansiranje je uključena i Evropska unija.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti