U razvoj turizma u Đalovića pećini u Crnoj Gori ulaže se 23 miliona evra

Foto: Wikipedia/DJUKI

Vlada Crne Gore izdvojiće 2,6 miliona evra za realizaciju druge faze uređenja unutrašnjosti Đalovića pećine sa pratećim objektima na ulazu, za koju su 18. jula ugovor potpisali Uprava javnih radova i najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabavke, podgoričko preduzeće „Permonte“.

Izvođač se obavezao da radove završi u roku od 365 dana od uvođenja u posao. Radovi obuhvataju montažu namenskih staza i postavljanje specijalnog osvetljenja, kako bi unutrašnjost pećine bila dostupna turistima, uz istovremeno očuvanje njenih izuzetnih prirodnih vrednosti i ukrasa. Takođe, planirani objekti predstavljaju izlaznu stanicu žičare, sa koje će posetioci posebnom stazom ulaziti u pećinu.

Prva faza uređenja pećine i izgradnje servisnih objekata ispred nje krajem marta ugovorena je sa kompanijom „Novi Volvoks“, a vrednost tog dela posla je dva miliona evra.

Turistička valorizacija Đalovića pećine predstavlja jedan od najvrednijih projekata Vlade Crne Gore, koji će u potpunosti izmeniti ovaj deo bjelopoljske opštine i učiniti ga prepoznatljivim u regionu i Evropi. Ugovorena vrednost svih radova iznosi oko 23 miliona evra.

U toku su asfaltiranje i drugi završni radovi na oko 5,7 kilometara dugom putu Bistrica-manastir Podvrh, kao i izgradnja žičare do Đalovića pećine. Za potrebe kompleksa izgrađena je nova trafostanica u vrednosti od 1,2 miliona evra, sa kompletnom pratećom elektroinfrastrukturom.

Započeta je i izgradnja novog mosta na Bistrici, kao deo rekonstrukcije dionice od Gubavča do Bistrice, a ugovorena je i izrada tehničke dokumentacije i izgradnja centra za posetioce na obali Bistrice.

Realizacija ovog kapitalnog projekta omogućiće otvaranje novih radnih mesta i dati snažan podsticaj privrednom razvoju čitavog severnog regiona.

Izvor: Vlada Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti