Farska ostrva i dalje upražnjavaju vikinšku tradiciju masakriranja kitova i delfina

Foto: Facebook (screenshot)

Mračne fotografije pokazuju da je more obojeno u jarko crvenu boju, jer je na Farskim ostrvima „zaklano“ više od 250 kitova, kao deo „Grindadràp“, godišnje tradicije u regionu.

Tokom održavanja ovog kontroverznog rituala, za koji se veruje da postoji već 1.000 godina, neprofitna organizacija „Sea Shepherd“ saopštila je da je početkom nedelje u Hvalbi ubijeno 252 kita i 35 delfina.

Pozivajući se na tradiciju predaka kao „varvarsku praksu“, organizacija je podelila fotografije koje prikazuju lovce u vodi koji ubijaju nesrećne životinje.

U ovom piru učestvovalo je oko 70 čamaca, kao i ljudi koji su životinje ubijali na plaži. Deo mesa može i da se proda, po želji ubice.

Svake godine oko 100.000 kitova pliva u morima u blizini Farskih ostrva, arhipelaga u Severnom Atlantiku između Norveške i Islanda. Iako svi oni moraju imati dozvolu za lov, ova praksa često nailazi na bunt aktivista za prava životinja, uključujući i Društvo plave planete, koja navodi da su životinje ‘brutalno i okrutno zaklane’.

Foto: Twitter (screenshot)

Neprofitna organizacija za očuvanje životne sredine „Orka“ takođe je objavila na Tviteru:

„Prelepoj porodici kitova koji su brutalno ubijeni na danskim Farskim ostrvima, duboko nam je žao … Nastavićemo da se borimo za okončanje ovog ludog krvnog sporta … Molim vas bojkotujte Farska ostrva!“

Još 2014. godine organizacija „Sea Shepherd“ je uspela da zaustavi klanje i spasi na stotine životinja.

Međutim, napori organizacije pokazali su se kao „mač sa dve oštrice“, jer su pokrenuli donošenje lokalnog zakona kojim je brodovima zabranjeno da uđu u arhipelag.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti