Od talasa do električne energije – projekat vredan 16 miliona evra u portugalskoj luci

Foto: Wikipedia/Jos Dielis

Prema nekim procenama, obnovljivi izvori energije u Portugalu mogli bi da generišu investicije u vrednosti od čak 254 miliona evra, kao i da otvore 1.500 zelenih radnih mesta. Jedan od projekata koji ovu teoretsku mogućnost transformiše u praksu jeste i izgradnja postrojenja za proizvodnju, sklapanje i servis pretvarača energije talasa.

Iako talasi nisu prvi čisti elektroenergetski resurs na koji pomislimo, itekako postoji tehnologija zahvaljujući kojoj se, pomoću njih, proizvodi struja, a njenoj široj upotrebi doprineće i projekat u portugalskoj luci Viana do Kastelo.

Podvig, u vrednosti od 16 miliona evra, na severu zemlje realizuje kompanija „CorPower“. Njeno sedište se nalazi u Stokholmu (Švedska). Za lokaciju fabrike je pak izabran Portugal zbog, kako je saopšteno, prirodnih bogatstava, razvijene ekološke svesti stanovnika i interesa za inovacije okrenute okeanu, kao i tamošnjih stručnjaka.

Očekuje se da će prvi generatori na tržište izaći 2024. godine.

U „komšiluku“ budućeg proizvodnog pogona se nalazi, prema tvrdnjama, prva svetska polu-potopna plutajuća vetroelektrana na moru, instalisane snage 25 MW koja je puštena u rad u januaru ove godine.

 Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti