Evropska komisija ulaže milijardu evra u inovativne projekte u području čistih tehnologija

Evropska komisija je objavila prvi poziv na podnošenje predloga u okviru Inovacionog fonda, jednog od najvećih programa na svetu za demonstraciju niskougljičnih tehnologija, koji se finansira prihodima s aukcije emisionih jedinica iz sistema Evropske unije za trgovinu emisijama. U okviru Inovacionog fonda finansiraće se napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije i hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika. Njime će se podstaći zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mesta prilagođena budućim potrebama, čime će se utrti put klimatskoj neutralnosti i utvrditi vodeći položaj Evrope u svetu kad je reč o tehnologijama.

Foto-ilustracija: Pixabay

“Ovaj poziv na podnošenje predloga objavljuje se baš u pravi tren. EU će uložiti milijardu evra u perspektivne projekte koji su spremni za tržište, poput čistog vodonika ili drugih niskougljeničnih rešenja za energetski intenzivne industrije kao što su industrija čelika, cementa i hemikalija. Podupiraćemo i skladištenje energije, mrežna rešenja i hvatanje i skladištenje ugljenika. Ta velika ulaganja pridoneće ponovnom pokretanju ekonomije EU-a i uvesti nas u fazu zelenog oporavka nakon kojeg ćemo 2050. postići klimatsku neutralnost“, izjavio je prvi potpredsednik Frans Timermans.

Za razdoblje 2020–2030 iz Inovacijskog fonda dodeliće se desetak milijardi evra prikupljenih prodajom emisionih jedinica na aukciju u okviru sistema EU-a za trgovanje emisijama, uz neisplaćene prihode iz prethodnog programa odnosno programa NER 300.

U okviru prvog poziva na podnošenje predloga osiguraće se bespovratna sredstva u vrednosti od milijardu evra za velike projekte u području čistih tehnologija kako bi im se pomoglo da prevladaju rizike povezane s komercijalizacijom i opsežnim demonstracijskim aktivnostima. Ta će potpora otvoriti put za plasiranje nove tehnologije na tržište. Za perspektivne projekte koji još nisu spremni za tržište predviđena su zasebna proračunska sredstva u vrednosti od osam miliona evra koja će se upotrebiti za pomoć pri razvoju projekata.

Poziv na podnošenje predloga otvoren je za projekte u prihvatljivim sektorima iz svih država članica EU-a i Islanda i Norveške. Sredstva se mogu kombinovati s drugim inicijativama javnog finansiranja poput državnih potpora ili drugih EU-ovih programa finansiranja. Projekti će se ocenjivati prema potencijalu za sprečavanje emisija gasova sa efektom staklene bašte, inovacionom potencijalu, finansijskoj i tehničkoj zrelosti, kao i potencijalu za proširenje i ekonomsku isplativost. Rok za podnošenje predloga je 29. oktobra 2020. godine. Projekti se mogu prijavljivati putem portala EU-a za finansiranje i konkurse na kojem su dostupne detaljnije informacije o celoj proceduri.

Izvor: Udruženje OIE Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti