Kruzerima zabranjen ulazak u istorijski centar Venecije

Foto-ilustracija: Pixabay

Već godinama stanovnici Venecije zahtevaju da se kruzerima zabrani plovidba lagunom i ulazak u istorijski centar grada. Kritičari ističu da kruzeri doprinose propadanju životne sredineuzrokuju zagađenja i da to u velikoj meri utiču na temelje grada koji pogađaju redovne poplave. 

Još 2014. godine odobrena je izrada studije u oblasti zaštite životne sredine, i tada je najavljeno da će biti pronađene alternativne rute koje će zadovoljiti turističku industriju koja je ključna za ovaj grad. 

Nekoliko godina kasnije, italijanske vlasti donele su odluku da zabranjuju ulazak brodovima za krstarenje u istorijski centar Venecije. Veliki putnički brodovi sada će morati da pristaju u gradsku industrijsku luku Margera.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva infrastrukture i saobraćaja Italije, poštovanje umetničkog i kulturnog nasleđa koje predstavlja Venecija i njena laguna zahteva veliku maksimalnu pažnju i da su odluke koje su usvojili ministri samo prvi korak ka konačnom i strukturnom rešenju problema tranzita velikih brodova. U rešavanju ovog problema učestvuju četiri italijanska ministarstva, a njihov glavni cilj je zaštita istorijskog i kulturnog nasleđa Venecije.

Venecija i njena laguna nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine. Zbog proglašenja pandemije koronavirusa kruzeri ne mogu da uđu u ovaj grad, što je dovelo do toga su ulice i čuveni kanali pusti. Kako nema turista, a ni brodskog i gondolskog saobraćaja, voda u kanalima je toliko čista da se vide ribice kako plivaju, a sve to je uticalo i na kvalitet vazduha koji se u velikoj meri popravio. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti