Otkud kristalno čista voda u venecijanskim kanalima?

Uprkos tome što je širenje koronavirusa unelo strah za živote, zdravlje i plate ljudi, ekonomsko slabljenje i mnoštvo drugih sumornih vesti, istovremeno je pružilo i preko potrebno olakšanje životnoj sredini.

Ljudi su se povukli u svoje domove – bilo svojom voljom, bilo naredbom države, ne voze automobile, ne putuju, u nekim krajevima sveta je iz predostrožnosti stala čak i proizvodnja. Posledično, ispuštanje štetnih gasova je sniženo i okruženje nikada čistije (makar u savremenoj eri). Blagodeti oseća i poznata turistička destinacija u ItalijiVenecija – ili bolje rečeno venecijanski vazduh, voda i živi svet.

Iako se primeru uticaja epidemije na poboljšanje kvaliteta vazduha ne bi trebalo preterano radovati, satelitski snimci Evropske svemirske agencije (ESA) ipak još jednom potvrđuju koliko je zagađenje vazduha povezano s ljudskim aktivnostima. ESA je od 1. januara do 11. marta zabeležila drastičan pad emisija azot-dioksida na čitavom kontinentu, a posebno u dolini reke Po, na severu „čizme“.

Otkako je zemlja u totalnom karantinu, ulice su puste. Smanjen je i brodski i gondolski saobraćaj. Iako iz naše perspektive slični prizori opustošenih gradova deluju apokaliptično, životi se i dalje odvijaju – nečiji u četiri zida i na balkonima, nečiji u kanalima. Od potpunog „zatvaranja“ Venecije prošlo je tek dve nedelje, ali vazduh i voda su osetno manje zagađeni.

Nekada zeleni, muljeviti kanali, sada su čisti do te mere da je moguće posmatrati ribice kako plivaju zato što se prljavi talog spustio na dno.

Tamošnjim ostrvom Burano zavladali su stanovnici zaodeveni u perje i reč je o labudovima, u čuvenim rimskim fontanama brčkaju se patke, dok su u luci Kaljari, u odsustvu brodova i trajekta, spaženi i delfini.

Pojedini ovo stanje opisuju kao oporavak prirode i njen povratak u ruke/krila/šape/peraja/itd. pravih vlasnika.

Prema najnovijim podacima, u apeninskoj zemlji trenutno je potvrđeno više od 30 hiljada slučajeva oboljevanja od koronavirusa. Umrlo je 2.503 osobe, a oporavilo se njih 2.941.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti