Veneciju sačuvale MOSE barijere od poplave

Venecija je prvi put podigla dugo odlagane protivpoplavne barijere nakon što su meteorolozi upozorili da bi zbog oluja, u kombinaciji sa visokom plimom, grad mogao biti potopljen.

Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu počela se podizati s morskog dna više od tri sata pre nego plima dosegne svoj maksimum.

Plima nošena jakim vetrovima i obilnim kišama trebalo bi da dosegne 130 centimetara, daleko ispod razornih 187 centimetara prošlog novembra kada se Venecija našla pod vodom. Bila je to druga najveća poplava u istoriji tog grada, piše N1.

Gradski službenici se nadaju da će kontroverzni, više milijardi evra vredan projekat odbrane protiv poplave, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico – eksperimentalni elektromehanički modul), ublažiti posledice nadolazeće oluje.

Kontroverzni MOSE

Osmišljen 1984. godine, projekt MOSE je trebalo da proradi 2011. godine, ali je bio praćen tipičnim italijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima.

Četiri ogromne uvalne brane na ulazima u Lido, Malamoko i Kjođo trebalo bi da zatvore lagunu u periodu od 15 minuta i zaštite je od priliva vode.

Nastavak pročitajte na sajtu Gradnja.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti