Kragujevac – počelo sprovođenje akcije ,,Vrati dah prirodi-posadi drvo“

Foto-ilustracija: Unsplash (David Vig)

U Kragujevcu je na snagu stupila Odluka o sprovođenju akcije ,,Vrati dah prirodi-posadi drvo’’, navodi se na zvaničnom sajtu Grada.

Ovom odlukom investitori koji grade stambeni ili stambeno poslovni objekat u Kragujevcu u obavezi su da akciju podrže sadnjom jednog stabla za svaki stan ili lokal. Kada je reč o poslovnim objektima propisano je da se akcija podrži sadnjom jednog drveta na svakih 100 kvadrata projektovane bruto površine ukoliko se gradi objekat do 1000 kvadrata. Ukoliko je površina veća od 1000 kvadrata, još po jedno drvo na svakih 500 kvadrata projektovane bruto površine.

Gradonačelnik Nikola Dašić kaže da je zeleniji održivi sistem prioritet i da smatra da kao lokalna samouprava mogu da prednjače u čitavom regionu. Ističe da su sve investicije i odluke koje se donose usmerene na to da Kragujevčani udišu zdraviji vazduh.

Grad je uspeo da uz dodatnu pomoć zameni kotlove na ugalj kotlovima na gas, koji su efikasniji i za 70 odsto manje zagađuju životnu sredinu.

Grad Kragujevac ušao je i u proceduru donošenja odluke o posebnim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa. Odluka je stupila na snagu sredinom godine, a sa kontrolom će se početi 1. januara 2023. kako bi vlasnici ugostiteljskih objekata imali vremena da ugrade filtere na bazi aktivnog uglja, za eliminanje neprijatnih mirisa.

Foto-ilustracija: Pixabay (Couleur)

U ovom trenutku pošumljenost teritorije grada Kragujevca je 11 odsto, a cilj je da se dostigne 50 odsto.

Direktor JKP Marko Vujnović izjavio je da je Sektor zelenila obišao i mapirao ceo grad, kako bi se znalo na kojem mestu je potrebno da se popune drvoredi, koje se drvo osušilo i gde su potrebni novi drvoredi.

Takođe, u najgušće naseljenim delovima grada, na osnovu rezultata monitoringa koji sprovodi Institut za javno zdravlje, sadiće se isključivo biljke sa najnižim stepenom alergena. Direktor ističe da je važno i da svaka sadnica bude negovana i da je prošla proces stasanja za sadnju.

Donetom odlukom planirano je i kreiranje aplikacije „Vrati dah prirodi – posadi stabl’’, koja će sadržati vrste sadnica koje su na raspolaganju i obaveštenja o sađenju odabranog drveta, njihovu cenu, kao i lokacije na kojima mogu da se posade.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti